Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές - Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία και για δεύτερη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία (το ΚΚ Ιταλίας είχε κερδίσει στις ευρωεκλογές του 1984) μεγάλη νίκη της Αριστεράς!

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται πρώτη δύναμη στην Ελλάδα. 
Συνεχής ενημέρωση:

00:54 Τα τελευταία αποτελέσματα:
23:24 Τα τελευταία αποτελέσματα:
22:55 Τα τελευταία αποτελέσματα:
22:05 Τα τελευταία αποτελέσματα:
Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε 8 από τις 13εις Περιφέρειες της Ελλάδας καταγράφει η ευρωκάλπη, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει αυτήν την ώρα το υπουργείο Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει το 17,93%.
Στις ευρωεκλογές, με υποψήφιο πρόεδρος της Κομισιόν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου παραδοσιακά, η ψήφος είναι περισσότερο πολιτική, οι πολίτες εκφράζουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Παρατίθενται τα στοιχεία που αποτυπώνουν ποιο κόμμα καταγράφει εκλογική νίκη σε κάθε μια από τις 13εις Περιφέρειες της χώρας:
Αν. Μακεδονίας και Θράκης: ΝΔ 26,50%
Αττικής: ΣΥΡΙΖΑ 28,65%
Βορείου Αιγαίου: ΝΔ 25,42%
Δυτικής Ελλάδας: ΣΥΡΙΖΑ 30,09%
Δυτικής Μακεδονίας: ΝΔ 27,06%
Ηπείρου: ΣΥΡΙΖΑ 30,82%
Θεσσαλίας: ΣΥΡΙΖΑ 26,73%
Ιονίων Νήσων: 32,74%
Κεντρικής Μακεδονίας: ΝΔ 23,77%
Κρήτης: ΣΥΡΙΖΑ 32,64%
Νοτίου Αιγαίου: ΣΥΡΙΖΑ 26,44%
Πελοποννήσου: ΝΔ 29,10%
Στερεάς Ελλάδας: ΣΥΡΙΖΑ 27,43%
Εκτίμηση Singular (διαφορά 3,9%):
ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, Ν.Δ. 22,8%, Χ.Α. 9,3%, Ελιά 8,1%, Ποτάμι 6,7%, ΚΚΕ 6%, ΑΝΕΛ 3,4% 

Τα αποτελέσματα του τελικού exit poll
Σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει και το δεύτερο κύμα του κοινού exit poll των εταιριών MARC, MRB, OPINION, Metron και ALCO.   
Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 26 -28%

ΝΔ: 23 - 25%

Χρυσή Αυγή: 9 - 10%

ΠΑΣΟΚ/Ελιά: 8 - 9%

Το Ποτάμι: 6 - 7%

ΚΚΕ: 5,5 - 6,5%

ΑΝΕΛ: 3,3 - 4,3%

ΔΗΜΑΡ: 1,5 - 2,5%

ΛΑΟΣ: 2 - 3%

Άλλο κόμμα: 9,2 - 11,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 26%-30%
ΝΔ: 23%-27%
ΕΛΙΑ: 7%-9%
Ποτάμι: 5%-7%
Χρυσή Αυγή: 8%-10%
Δημοκρατική Αριστερά:1,5%- 2,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,5% - 5%
KKE: 5%-7%
****
Στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο exit poll δίνει θρίλερ με τον Γιάννη Σγουρό και τη Ρένα Δούρου να έχουν ίση εκτίμηση αποτελέσματος με ποσοστά από 48% έως 52%
--------------------------

3.00 μ.μ.: Παρά τις διαβεβαιώσεις Μιχελάκη, και σοβαρές δυσλειτουργίες παρατηρούνται σε εκλογικά τμήματα και πληθαίνουν οι καταγγελίες, ιδίως στην Αθήνα,  για επιλεκτική διανομή ψηφοδελτίων στους εκλογείς (σχετικό: Προσοχή! Δεν δίνουν ψηφοδέλτια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη )
Ψηφοφόροι στην Πάτρα παίρνουν, ελλείψει εφορευτικής επιτροπής. μόνοι τους τα ψηφοδέλτια!
1.40 μ.μ.: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία καθώς κάποια μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ και στα δυο νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη όπου έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός χθες όλα εκτυλίσσονται χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Νωρίτερα σημειώθηκε μικροεπεισόδιο με χρυσαυγίτες σε εκλογικό κέντρο στο Ίλιον.

10.30 π.μ.: Εχουν ψηφίσει ως αυτή την ώρα οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί. «Φεύγουμε από τον χειμώνα των μνημονίων», η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.
Στο γνωστό μοτίβο κινήθηκε ο Αντ, Σαμαράς, λεγοντας ««σήμερα είναι μέρα δημοκρατίας, μέρα ενότητας, για να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια να πάμε την Ελλάδα μπροστά» από την Πύλο όπου ψήφισε.
Η εκλογική διαδικασία
Από τις εφτά το πρωί, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους, θα ψηφίσουν 9.890.854 καταγεγραμμένοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 9.884.846 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις ευρωεκλογές (με ζητούμενο ακόμη τον ενδελεχή έλεγχο για τους αποβιώσαντες).
Η ψηφοφορία για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) θα ολοκληρωθεί στις εφτά το βράδυ, με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν.
Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.
Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Όπως σημειώνεται στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορεί κάποιος να ψηφίσει κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Όταν τα στοιχεία της ταυτότητας έχουν διαφορές από τα στοιχεία στους εκλογικούς καταλόγους, στην περίπτωση που οι διαφορές είναι ουσιώδεις μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Γι αυτό, από το υπουργείο συστήνεται να εφοδιαστούν οι ψηφοφόροι έγκαιρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών. Οι παραληφθέντες υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν με τη σχετική βεβαίωση που χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το δήμο στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση εγγραφής για τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς αυτοί, όπως και οι διπλο-εγγεγραμμένοι, θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση.
Σταυροί
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.
Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης.
Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.
Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.
Πηγή: ΑΜΠΕ 
Και... διαβάζουμε left.gr, ακούμε Κόκκινο 105,5!
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου