Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Έγκλημα κατά του πολιτισμού στη Νάξο!

Είναι αδύνατον να συλλάβει ανθρώπινος νους την τεράστια πολιτισμική καταστροφή που προκάλεσε στη Νάξο ιδιώτης σε μήκος τουλάχιστον 500 μέτρων στο σημαντικότατο, όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά και για τις Κυκλάδες, σηματοδοτημένο και χαρακτηρισμένο αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από από την Αγία Μαρίνα Δανακού και φτάνει στην κορυφή του όρους Ζα!


Την περασμένη Παρασκευή 9/5 το πρωί ξεκίνησε το έγκλημα πολιτισμού, όταν μπουλντόζα έκανε διάνοιξη(!) στο αρχαίο μονοπάτι και δεν σταμάτησε παρά μόνο για λίγες ώρες, παρ’ ότι ιδιοκτήτες παρακείμενων κτημάτων κατήγγειλαν το γεγονός στην Αστυνομία...
    
Οι εργασίες διεκόπησαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, όμως, το "έγκλημα" κατά περίεργο τρόπο, σαν να μη συνέβη τίποτα, επαναλήφθηκαν την επομένη, οπότε και συνεχίστηκε η διάνοιξη! Αρχαίο πλακόστρωτο και πλευρικές λιθοδομές καταστράφηκαν!


Το γεγονός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν φαίνεται να "συγκίνησε" τις τοπικές δημοτικές αρχές, όταν τους αναφέρθηκε το γεγονός, αφού δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια!

Το έγκλημα πολιτισμού, γνωστοποιήθηκε ανωνύμως σε υπηρεσία της Περιφέρειας, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο και αμέσως ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, που διέταξε παύση εργασιών.

Εν τω μεταξύ, υπάλληλος από το Τμήμα της Σύρου ήλθε εσπευσμένα στη Νάξο για να πιστοποιήσει ιδίοις όμμασι το έγκλημα!

Η αρχαία επιγραφή με την αναφορά «όρος Διός Μηλωσίου», δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν καταστράφηκε ή έχει καλυφθεί από τα μπάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naxos-news.gr η αρμόδια ΚΑ΄αρχαιολογική υπηρεσία αν και έγιναν προσπάθειες δεν ήταν εφικτή μέχρι αργά το μεσημέρι της Τρίτης 13/5 η ενημέρωσή της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη 13/5 σε 24ωρη απεργία προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενάντια στη διαθεσιμότητα και στο μέτρο της αξιολόγησης.

Η Αγία Μαρίνα. κομβικό σημείο της διαδρομής προς την κορυφή του Ζα


Πρόκειται για τη Διαδρομή 2: 

Φιλώτι - Αγία Ειρήνη - Αγία Μαρίνα - Λευγάσα - Κορυφή Ζά - Σπήλαιο Ζά - Βρύση Αριών - Μύλος Σταυράκη - Φιλώτι (κυκλική)

Σημεία ενδιαφέροντος:     -   Πύργος Μπαρότση (17ου αι., Φιλώτι)
-   Αρχαία επιγραφή «όρος Διός Μηλωσίου»
-   Κορυφή Ζά
-   Σπήλαιο Ζά
-   Πηγή - Κρήνη Αριών
-   Ανεμόμυλος Σταυράκη

Αξίζει να επισημανθεί, ότι φτάνοντας στο κομβικό σημείο της Αγίας Μαρίνας, ο περιηγητής βρίσκεται ήδη στις υπώρειες του Ζα, του υψηλότερου βουνού των Κυκλάδων. Η ανοδική πορεία διέρχεται από την πηγή της Λευγάσας και τη χαραγμένη σε βράχο αρχαία επιγραφή «Όρος Διός Μηλωσίου». Το βουνό παρουσιάζει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον και συγκεντρώνει σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας.
Η ανάβαση στην κορυφή (1001 μέτρα) προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και τα Κυκλαδονήσια.


Φωτογραφίες από το αρχαίο μονοπάτι και τις πλευρικές λιθοδομές
πηγή: naxos-news

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)