Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Νεώτερα για την ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

του 
Vassilis Makridis    Αποκλειστικά στο Best ON

Σε αναμονή της πολύωρης ζωντανής διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (που ξεκινάει σε κάτι παραπάνω από μισή ώρα από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αλλά και της τετραμερούς συνάντησης γύρω από το "Ουκρανικό", με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας (από πλευράς Ρωσίας θα συμμετέχει ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόβ), μεταδίδω σε συντομία τα νέα των τελευταίων ωρών από το μέτωπο της ΝΑ Ουκρανίας:


1. Στη Μαριούπολη οι δυνάμεις της κυβερνητικής Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ εναντίον ΑΟΠΛΩΝ πολιτών, που πλησίασαν στρατιωτική μονάδα και κάλεσαν όσους βρίσκονταν μέσα να μην πυροβολήσουν συμπατριώτες τους και να περάσουν στην πλευρά των εξεγερμένων. Η επίσημη πλευρά του "Υπουργείου Εσωτερικών" της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας μιλάει για "ένοπλη επίθεση" από την πλευρά των εξεγερμένων, η οποία "αποκρούστηκε επιτυχώς". Υπήρξαν, κατά δήλωση του "ΥΠΕΣ" της χώρας, 3 νεκροί και 13 τραυματίες από την πλευρά των εξεγερμένων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 63 συλλήψεις. Κατά δήλωση, πάλι της τοπικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της Μαριούπολης 2 νεκροί και 15 τραυματίες από σφαίρες πυροβόλων όπλων, με άγνωστη προέλευση. Στον τόπο του συμβάντος χάθηκαν αρχικά τα ίχνη της Ρωσίδας δημοσιογράφου Κριστίνα Μπαμπάεβα, που κάλυπτε τα γεγονότα για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού LifeNews, αφού μετά την έναρξη των πυροβολισμών έπαψε ν' απαντά στις κλήσεις προς το κινητό της τηλέφωνο. Τελικά, σύμφωνα με αυτά που μόλις μετέδωσε το κανάλι "Ρωσία 24", η δημοσιογράφος έχει συλληφθεί από δυνάμεις της ουκρανικής κυβερνητικής Εθνοφρουράς και έχει οδηγηθεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.
2. Στην πόλη του Ντονέτσκ η πλειοψηφία των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας έχει περάσει με την πλευρά των εξεγερμένων.
3. Τα 15 άρματα μάχης (όχι αυτά της μεταφοράς προσωπικού) που είχαν μπει στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ (είναι γειτονικές) αποχωρούν και επιστρέφουν στις τάξεις του ουκρανικού Στρατού.
4. Απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό κυβερνητικό Στρατό στην Περιφέρεια του Χαρκόβου τα 5 μέλη συνεργείου της κρατικής ρωσικής Ραδιοτηλεόρασης με επικεφαλής το δημοσιογράφο Γεβγκένι Ρεσετνιόβ που κρατούνταν τα τελευταία 2 24ωρα. Πριν λίγο ο ίδιος ο Ρεσετνιόβ μίλησε στο κανάλι "Ρωσία 24" και εξήγησε τις συνθήκες κράτησης του ίδιου και των συναδέλφων του. Η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο συνέβαλε στην απελευθέρωση των 5 Ρώσων δημοσιογράφων, ενώ έθεσε και επίσημο ερώτημα προς την ουκρανική "κυβέρνηση" για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους από τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)