Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ή με την εκτροπή ή με την ανατροπή!

Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις Ευρωεκλογές 

Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
«Η συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα  θα γεννήσει αυτόματα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις»
(KAI Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ)

 τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας. 


Η νίκη αυτή, σημείωσε, «θα επιφέρει πτώση της κυβέρνησης και εθνικές εκλογές» οι οποίες με τη σειρά τους «θα φέρουν τη μεγάλη νίκη του λαού μας και μια κυβέρνηση με εντολή τερματισμού της λιτότητας και σωτηρίας της κοινωνίας από την ανθρωπιστική κρίση».
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές είπε ότι «σε αυτή την πανευρωπαϊκή μάχη από τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστερά και από την άλλη η κα Μέρκελ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό λόμπι και ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα, ο κύριος Σαμαράς».
Αναφορικά με την επίσκεψη Μέρκελ έκανε λόγο για πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλύτερα ίσως από κάθε τι, δείχνει το ανάστημά τους το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν το κρίσιμο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.  Και έδωσαν εκ των υστέρων τη διαρροή ότι το έθεσαν, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας αλλά και αυτοεξεφτελισμού, για να εισπράξουν  αργότερα, την κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής πλευράς. Και δειλοί, και ψεύτες με λίγα λόγια».
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να απολογηθεί ο Α. Σαμαράς στη Βουλή «γιατί έκανε το Μαξίμου φωλιά ακροδεξιών και συνομιλητών της Χρυσής Αυγής». Απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας είπε:
«Θα απολογηθείτε, γιατί δεν σεβαστήκατε τους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίας που ορκιστήκατε να υπερασπίζεστε.
Θα απολογηθείτε, γιατί παραδώσατε τα κλειδιά της κυβέρνησης και της χώρας σε άτομα που τα χαρακτηρίζει ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η ετοιμότητα να συνδιαλλαγούν και με το διάβολο προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία.
Γιατί εσείς ο ίδιος, μέσω εμπίστων εκπροσώπων σας, γίνατε συνομιλητής μιας εγκληματικής συμμορίας, συνομιλητής ατόμων που ακούνε τη λέξη δημοκρατία και τραβούν το πιστόλι τους.
Θα απολογηθείτε επίσης για το νέο μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει και κρατάτε στα συρτάρια σας μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.
Έχει ήδη κατατεθεί από τη κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων και έχετε διορία μέχρι τις 24 Απρίλη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.». 
Μιλώντας για το όραμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ευρώπη σημείωσε ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει από μόνη της τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικής και ένα νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι η αρχή του τέλους για τη λιτότητα στην Ευρώπη. Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι αγώνας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».
Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε:
«Η επιλογή στις ευρωεκλογές είναι απλή: Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα; Με τον Σαμαρά και τον υφιστάμενό του, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με την εκτροπή ή με την ανατροπή. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας, στα απόλυτα και καθαρά διλήμματα, θα δώσει απάντηση, καθαρή,  δυνατή, αδιαμφισβήτητη».
   

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής:

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία μια κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Μιας κρίσιμης μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σε αυτή τη μάχη θα έχουμε απέναντι μας θεούς και δαίμονες.
Θα επιστρατευτεί για άλλη μια φορά απέναντί μας, όχι μόνο η εγχώρια ολιγαρχία αλλά και η Ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ελίτ.
Γιατί το σχέδιό τους, να βυθίσουν την Ευρώπη σε μια μακρά και παρατεταμένη ύφεση.
Το σχέδιό τους, να προχωρήσουν στις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στη θεσμοθέτηση της λιτότητας ως απαραβίαστο κανόνα των ευρωπαϊκών συνθηκών, καλώς ή κακώς μόνο μια εξέλιξη σήμερα μπορεί να το αποτρέψει.
Η συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που θα γεννήσει αυτόματα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Που θα επιφέρει πτώση της κυβέρνησης και εθνικές εκλογές.
Που θα φέρουν τη μεγάλη νίκη του λαού μας και μια κυβέρνηση με εντολή τερματισμού της λιτότητας και σωτηρίας της κοινωνίας από την ανθρωπιστική κρίση.
Που θα δημιουργήσει και ένα συντριπτικό ρεύμα αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και για αυτό άλλωστε θα επιστρατεύσουν όλα τους τα όπλα για να μας σταματήσουν.
Όλες τις μεθόδους, γνώριμες και καινούργιες, όλες τις τακτικές από τις οποίες η πιο έντιμη θα είναι το ψέμα και η συκοφαντία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αντίπαλοί μας εντός και εκτός Ελλάδας θα έχουν όπλα ισχυρά εναντίον μας.
Αλλά τους λείπει αυτό που χρειάζονται για να μας νικήσουν. 
Μπορεί να έχουν χρήματα, μέσα ενημέρωσης, ισχυρά λόμπι, επικοινωνιολόγους. 
Μπορεί να κατασκευάζουν γεγονότα και κόμματα για να στηρίξουν το παλιό που καταρρέει, φορώντας όμως τη μάσκα του καινούργιου, ώστε να είναι ελκυστικά.
Έχουνε λοιπόν δύναμη και όπλα. 
Έχουν όμως και τεράστια αδιέξοδα. 
Δεν έχουν ούτε το δίκιο με το μέρος του, ούτε τη συναίνεση της κοινωνίας. 
Διότι ένα πράγμα δε μπορούν να αλλάξουν:
Τη πραγματικότητα που είναι τόσο σκληρή και τους διαψεύδει καθημερινά, ότι και να μηχανεύονται.
Εμείς, λοιπόν, μπορεί να μην έχουμε μέσα, χρήματα, λόμπι,  ισχυρές διασυνδέσεις, αλλα διαθέτουμε το πιο μεγάλο όπλο.
Έχουμε το δίκιο και το λαό με το μέρος μας. Έχουμε σε κάθε γωνιά της Ευρώπης συμμάχους που εναντιώνονται στο πρόγραμμα λιτότηττας που κατέστρεψε την Ελλάδα. 
Γι αυτο και σε αυτή τη πανευρωπαϊκή μάχη απο τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστερά και απο την άλλη η κα Μέρκελ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό λόμπι και ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα, ο κύριος Σαμαράς.
Και σε αυτή τη μάχη εμείς θα νικήσουμε. 
Θα νικήσουμε στην Ελλάδα. 
Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, θα διεκδικήσουμε καλύτερη λύση για την Ελλάδα από ισχυρότερες θέσεις ως ευρωπαϊκή αριστερά μετά τις ευρωεκλογές. 
Επιτρέψτε μου, όμως, να αρχίσω κάπως ανορθόδοξα, μεταφέροντας εδώ ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς εκεί έξω, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης:
Εντάξει, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δίκιο με το μέρος του και πρέπει να νικήσει.
Άλλα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να νικήσει;
Τα στελέχη του είναι έτοιμα να νικήσουν, θέλουν να νικήσουν, αντίλαμβάνονται την ιστορική αυτή ευθύνη ;
Ο λαός μας ξέρει πολύ καλά ότι η αριστερά είναι πάντα έτοιμη να παλέψει για τα δίκια του, να δώσει μάχες για τα συμφέροντά του, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας.
Είμαστε ένα νέο κόμμα αλλά στις αποσκευές μας κουβαλάμε την ιστορία, τους αγώνες, την ανιδιοτέλεια, τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών.
Ξέρει, λοιπό, ο λαός μας ότι έχουμε και την πείρα και την ανιδιοτέλεια και την αποφασιστικότητα και τις αγωνιστικές παραδόσεις, για να μπορούμε να στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όρθιοι στα δύσκολα.
Αυτά όλα είναι γνωστά.
Αλλά είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε;
Να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες της χώρας και των ανθρώπων της;
Να δώσουμε αποτελεσματικά ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας τη μάχη για την απελευθέρωση από τα μνημόνια;
Για μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από αυτή που με στυγνή και καταστροφική αποφασιστικότητα επιβάλλουν τα ξένα κέντρα και ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση;
Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.
Όπως πιστεύω ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία κανένας από σας.
Ναι, είμαστε έτοιμοι, σαν έτοιμοι απο καιρό και αποφασισμένοι.
Αυτή είναι η απάντηση.
Αλλά αυτή η απάντηση, που εμείς την πιστεύουμε βαθιά, θα πρέπει να πείσει εκατομμύρια ανθρώπους. 
Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος για όσους προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αμφιβάλλουν, ταλαντεύονται, αναρωτιούνται ή και ανησυχούν.
Και για να πείσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, για να γίνει η απάντησή μας κοινός τόπος και πολιτικό κεκτημένο, είναι ανάγκη συντρόφισσες και σύντροφοι, να τη δίνουμε κάθε μέρα όχι μόνο με λόγια, αλλά με τη στάση, την αποφασιστικότητα, τη γνώση, την επίγνωση των δυσκολιών, την ωριμότητα, την αυτοσυγκράτηση, τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων σε κάθε μας κίνηση.
Είναι ανάγκη να τη δίνουμε καθημερινά με την ενίσχυση της ενότητας και της στιβαρής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκροτημένη παρουσία μας σε όλα τα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων.
Κι αυτό οφείλουμε να το κάνουμε και τώρα.
Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πάντα.
Δεν έχουμε τη πολυτέλεια να ταλαντευτούμε ούτε στιγμή.
Δεν έχουμε τη πολυτέλεια να κάνουμε πίσω, ούτε για να πάρουμε φόρα.
Αν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος παίζουν προεκλογικά το χαρτί ενός ρεαλισμού που λίγο απέχει, αν απέχει, από την τυφλή υποταγή στους δανειστές, στην αυλή της κυρίας Μέρκελ, στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο του νεοφιλελευθερισμού, εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είναι απείρως ρεαλιστικότερος, για το καλό των Ελλήνων και της Ελλάδας, ο δρόμος της ανατροπής.
Ο δρόμος της ακύρωσης των μνημονίων, της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα, της εφαρμογής μιας πολιτικής που βάζει πάνω από τους δανειστές τους εργαζόμενους και πάνω από τις εντολές ξένων κέντρων, την εντολή του ελληνικού λαού.
Πρέπει, λοιπόν, να κατεδαφίσουμε τις αυταπάτες που μπορεί να δημιουργούν σε ένα μέρος του λαού τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και η διαρκής και επιμονή προπαγάνδα περί εξόδου από τη κρίση, συνεχίζοντας το δρόμο της υποταγής.
Γιατί αυτοί αν τώρα πάρουν ανοχή να συνεχίσουν, ναι, μπορούν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τη χώρα.
Κι εμείς μπορούμε, ναι, να στρίψουμε το τιμόνι και να αποφύγει η Ελλάδα το γκρεμό στον οποίο την οδηγούν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Αυτό είναι σήμερα δέκα και εκατό φορές πιο αναγκαίο από χτες, γιατί δεν υπάρχει χρόνος.
Δέκα και εκατό φορές πιο αναγκαίο από τις εκλογές του 2012, γιατί η κλεψύδρα λιγοστεύει, τα περιθώρια λιγοστεύουν και ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για τα δίκια του λαού μας και το συμφέρον της χώρας.
Αν ο λαός τους το επιτρέψει, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τις ευλογίες και τις εντολές της κυρίας Μέρκελ, θα παγιώσει το σημερινό καθεστώς της δουλείας, της δουλοπρέπειας, της μετατροπής της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο, της μετατροπής των εργαζομένων σε φτηνή και φιμωμένη μάζα.
Αν ο λαός τους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια έρμαιο ξένων συμφερόντων, εμπόρευμα σε εχθρικά παζάρια, χωρίς φωνή, χωρίς κύρος, χωρίς εθνική αξιοπρέπεια.
Είδατε τι έγινε με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ.
Από τη μεριά της Γερμανίδας καγκελαρίου, διαφήμιση της συγκυβέρνησης, αλλά και σαφείς εντολές για συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Χαμόγελα με τον Αντώνη Σαμαρά, κοινοτυπίες για παρηγοριά των άνεργων νέων μέχρι να βγει η ψυχή τους, αλλά και προειδοποίηση ότι "οι νέοι έχουν περάσει δύσκολα και θα περάσουν ακόμα πιο δύσκολα".
Πόσο πιο δύσκολα αλήθεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων στην τανάλια της ανεργίας;
Πόσο πιο δύσκολα όταν η ανεργία τους έφτασε στο 60% ;
Με δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της μετανάστευσης;
Και με τη μεγάλη πλειοψηφία όσων δουλεύουν, να αμείβονται με τα εισιτήρια τους και ένα σάντουιτς καθημερινά;
Αυτά από την Καγκελάριο
Κι από τη μεριά του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου του, υποταγή που ξεχείλιζε από κάθε λέξη, κάθε χειρονομία, κάθε σιωπή.
Τα λόγια εδώ περιττεύουν.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία.
Και καλύτερα ίσως από κάθε τι, δείχνει το ανάστημά τους το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν το κρίσιμο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Και έδωσαν εκ των υστέρων τη διαρροή ότι το έθεσαν, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας αλλά και αυτοεξεφτελισμού, για να εισπράξουν  αργότερα, την κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής πλευράς.
Και δειλοί, και ψεύτες με λίγα λόγια.
Και ρεζιλεμένοι από τους Γερμανούς φίλους τους. 
Μέχρι και τη λέξη λιτότητα επιχείρησαν να απαλείψουν από τις δηλώσεις της καγκελαρίας με διορθωμένα εκ των υστέρων δελτία τύπου.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Από τα λόγια και τους σαφείς υπαινιγμούς της ίδιας της κυρίας Μέρκελ προκύπτει αυτό που όλοι γνωρίζουμε:
Αν τους αφήσουμε, θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Το έργο τους δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.
Η περιβόητη "έξοδος στις αγορές", ξέφτισε μέσα σε λίγες ώρες.
Ήταν απλά μια  πανάκριβη προεκλογική παράσταση, το λογαριασμό της οποίας θα στείλουν στον Ελληνικό λαό.
Μια ακόμα κερδοσκοπική έφοδος των αγορών σε βάρος της χώρας.
Πάρτι κάνουν πάλι οι τοκογλύφοι με τα έξοδα δικά μας.
Το success story του Σαμαρά, βέβαια, έγινε για ακόμα μια φορά, φύλλο και φτερό, αντικείμενο ειρωνείας και σαρκασμού από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, που αυτοί οι ίδιοι και οι αγορές τόσο υπολήπτονται.
Και τι μένει από όλα αυτά;
Η προπαγάνδα για έξοδο από το μνημόνιο και για τέλος της κρίσης, μήπως καταφέρουν να επιβιώσουν στις εκλογές.
Για να μπορέσουν αμέσως μετά να επιβάλουν το νέο μνημόνιο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και του οποίου κομμάτια είδαν το φώς της δημοσιότητας. 
Και το οποίο προβλέπει την ολοκληρωτική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την εξαέρωση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την οριστική μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους, σε Γερμανική μπανανία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.
Επικίνδυνη για την κοινωνία.
Επικίνδυνη για την εθνική κυριαρχία.
Καταστροφική για την οικονομία.
Αλλά επικίνδυνη και για τη δημοκρατία.
Κι αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλο τον ελληνικό λαό.
Γιατί έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες, την αξιοπρέπεια του, όπως έδειξε η υπόθεση Σαμαρά-Κασιδιάρη-Μπαλτάκου.
Μια υπόθεση που κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά και δεν εξαντλείται σε κάποιο φίλο του πρωθυπουργού που έκανε του κεφαλιού του, όπως θέλουν να μας πείσουν.  
Ο ίδιος ο Μπαλτάκος δεν διστάζει να δηλώνει σήμερα ότι δεν συνομιλούσε μόνο αυτός με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και άλλοι. 
Και μάλιστα βάση σχεδίου. 
Με πολλούς να έχουν συγκεκριμένο ρόλο. 
Μέχρι πού φτάνει, όμως, αυτή η αρρώστια;
Τι αντιπροσωπεύει για το αύριο της δημοκρατίας η μετατροπή του Μαξίμου σε κέντρο συνομωσίας φανατικών ακροδεξιών με νεοναζί;
Και ως πότε ο εξαφανισμένος απο τη Βουλή και το δημόσιο διάλογο κύριος Σαμαράς, ως πότε ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, θα κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και παραμύθια αισιοδοξίας;
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να απευθυνθώ, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό.
Κύριε Σαμαρά, θα απολογηθείτε στη Βουλή, θέλετε δεν θέλετε.
Δεν πρόκειται να δοξαστείτε κρυπτόμενος.
Θα απολογηθείτε, γιατί κάνατε το Μαξίμου φωλιά ακροδεξιών και συνομιλητών της Χρυσής Αυγής.
Θα απολογηθείτε, γιατί δεν σεβαστήκατε τους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίας που ορκιστήκατε να υπερασπίζεστε.
Θα απολογηθείτε, γιατί παραδώσατε τα κλειδιά της κυβέρνησης και της χώρας σε άτομα που τα χαρακτηρίζει ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η ετοιμότητα να συνδιαλλαγούν και με το διάβολο προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία.
Γιατί εσείς ο ίδιος, μέσω εμπίστων εκπροσώπων σας, γίνατε συνομιλητής μιας εγκληματικής συμμορίας, συνομιλητής ατόμων που ακούνε τη λέξη δημοκρατία και τραβούν το πιστόλι τους.
Θα απολογηθείτε επίσης για το νέο μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει και κρατάτε στα συρτάρια σας μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.
Έχει ήδη κατατεθεί από τη κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων και έχετε διορία μέχρι τις 24 Απρίλη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. 
Θα απολογηθείτε, γιατί είστε εσείς και οι έμπιστοι φίλοι σας, απειλή για τη δημοκρατία, απειλή για την ομαλότητα που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα, απειλή για τη σταθερότητα.
Και γιατί την ίδια στιγμή που είστε κυνικά ειλικρινής με τους ναζί, ψεύδεστε με ιστορίες επιτυχίας, στημένες εξόδους στις αγορές, θριάμβους για τέλος της κρίσης, μπροστά στον ελληνικό λαό.
Προπαγανδίζετε το τέλος των μνημονίων ενώ έχετε στο συρτάρι έτοιμο το νέο μνημόνιο.
Όπως ακριβώς ξεδιάντροπα πράξατε πριν τις εκλογές του Ιούνη του 2012.
Όταν παρουσιάσατε 16 σημεία διαπραγμάτευσης στο λαό, ενώ είχατε έτοιμο στο συρτάρι το μεσοπρόθεσμο και τα νέα σκληρά μέτρα.
Αλλά αυτη τη φορά ο λαός μας δε θα ξεγελαστεί.
"Μια του ψεύτη, δυό του ψεύτη, τρεις και η κακή του μέρα"

Ευρώπη

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει από μόνη της τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικής και ένα νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Θα είναι η αρχή του τέλους για τη λιτότητα στην Ευρώπη.
Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι αγώνας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. 
Γιατί η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει.
Σωστά το επισημαίνει η διακήρυξή μας:
«Οι ισχυροί της Ευρώπης επέλεξαν την Ελλάδα  ως το πειραματόζωο  εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. 
Τώρα είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα το πείραμα  και το υπόδειγμα  για εναλλακτικές πολιτικές υπέρ των λαών  στην Ελλάδα και Ευρώπη. 
Από την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο ανατροπών  σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά τίμησε τους αγώνες του ελληνικού λαού και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας εμένα ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιπροσωπεύσουμε την άλλη Ευρώπη. 
Να τεθώ επικεφαλής μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας. 
Να εκφράσω την αμφισβήτηση, την ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. 
Η επιλογή αυτή συσπειρώνει και δίνει μια νέα δυναμική  στην πάλη των λαών της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η  πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά δυναμικά ενισχυμένη στην Ευρώπη». 
Εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλουμε να χτίσουμε σε νέα θεμέλια την άλλη, τη δική μας Ευρώπη. 
Όπως, αναλύει η διακήρυξή μας.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
«Ευρώπη ειρηνική, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. 
Που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. 
Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. 
Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις  που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης. 
Να δοθεί λύση στο ουκρανικό ζήτημα με όρους συνεργασίας. 
Να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα! 
Ευρώπη δημοκρατική,  χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού που καθορίζει τις πολιτικές της. 
Χωρίς ανεξέλεγκτα στεγανά, όπως είναι  σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 Ευρώπη στην οποία κανείς δεν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν. 
Όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας, στα κράτη μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται. 
Όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ουσιαστικά δικαιώματα ελέγχου και αποφασιστικό λόγο για την πολιτική της Ένωσης. 
Μια Ευρώπη που η διαρκής, η καθημερινή εμβάθυνση της δημοκρατίας. 
Ο αδιάκοπος δημοκρατικός μετασχηματισμός των θεσμών της θα φέρνει όλο και πιο κοντά τη σοσιαλιστική προοπτική.
Ευρώπη κοινωνική, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. 
Στην οποία η Παιδεία και η Υγεία θα είναι κοινωνικά αγαθά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. 
Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη χάραξη των στρατηγικών κατευθύνσεων της παραγωγής οι άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν, και όχι οι διοικήσεις των τραπεζών και οι κάθε λογής κερδοσκόποι.
Ευρώπη οικολογική, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη, αλλά θα είναι κριτήριο για την παραγωγή και την κατανάλωση. 
Ευρώπη που θα προστατεύει τα φυσικά της τοπία και τους οικισμούς της και θα απαγορεύει τη μεταφορά οικολογικών προβλημάτων σε άλλες χώρες και θα αποκλείει τη χρήση μεταλλαγμένων. 
Ευρώπη στην οποία η ενέργεια θα παράγεται δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ρύπανση της ατμόσφαιρας. 
Ευρώπη χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.
Ευρώπη, τέλος, φεμινιστική, στην οποία τα δικαιώματα των γυναικών στη ζωή, στη δουλειά και στην πολιτική εκπροσώπηση δεν θα είναι κενό γράμμα. 
Όπου η ισότητα των γυναικών δεν θα είναι η πρόφαση για την κατάργηση των φεμινιστικών κοινωνικών κατακτήσεων». 
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη.
Σας ζητώ λοιπόν να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό όσο πιο απλά, όσο πιο ειλικρινά μπορούμε.
Και ας εμπιστευτούμε το κριτήριό του.
Η επιλογή στις ευρωεκλογές είναι απλή:
Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα ;
Με τον Σαμαρά και τον υφιστάμενό του, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ;
Με την εκτροπή ή με την ανατροπή.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας, στα απόλυτα και καθαρά διλλήματα, θα δώσει απάντηση, καθαρή,  δυνατή, αδιαμφισβήτητη.
Στις 25 του Μάη ο λαός μας θα γράψει ιστορία.
Για πρώτη φορά η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, μαζί με το λαό, θα ξεκινήσουμε μια νέα πορεία.
Πορεία ρήξης και ανατροπής.
Πορεία δικαίωσης και δικαιοσύνης.
Για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να συμβάλουμε στη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη.  
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, ο καθένας και η καθεμία την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί και ας προχωρήσουμε μπροστά.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ



Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό».
«Μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία.»
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)