Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ευρωψηφοδέλτια και συμβολισμοί

του Δήμου Χλωπτσιούδη
δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr
Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Βέβαια παρά τις κορώνες περί δημοκρατικότητας του Πρωθυπουργού (του ιδίου που καταπάτησε δεκάδες δημοκρατικά δικαιώματα στο μικρό διάστημα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας) η ίδια η διαδικασία της σταυροδοσίας μόνο δημοκρατική σκοπιμότητα δεν περιέχει.
Αν προσπεράσουμε την ανάγκη διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών που χρειάζονταν οι δύο συγκυβερνήτες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το τόσο μικρό διάστημα ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές και τη λογική της μίας εκλογικής περιφέρειας για όλη την Επικράτεια που οδηγεί στην πλήρη ανάπτυξη και την εκμετάλλευση πελατειακών σχέσεων με ψηφοφόρους και μίντια.
Ωστόσο, είναι αναγκαίο να ρίξουμε μία άλλη ματιά στα ίδια τα ψηφοδέλτια και τη λογική συγκρότησή τους. Ειδικά μετά την εντύπωση που προκάλεσαν οι αντιδράσεις κατά της υποψηφιότητας του Ζαγοράκη και τις λανθάνουσες επιθέσεις προς την πιθανή -ακόμα-υποψηφιότητα του Λαζόπουλου, οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα ευρωψηφοδέλτια από μία άλλη οπτική.
Τα πρόσωπα ως αυτόνομες προσωπικότητες για τον γράφοντα είναι παντελώς αδιάφορα. Ούτε καν τα κόμματα που τους εντάσσουν στο δυναμικό τους χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού. Αντίθετα, όμως ο συμβολισμός που φέρουν και ο ρόλος τους στο πολιτικό προσκήνιο είναι εξαιρετικά σημαντικός κι εκεί πρέπει να σταθούμε.
Έχουμε δει να φιγουράρουν πρόσωπα μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Άνθρωποι που στόχο τους έχουν μία μόνιμη πολιτική παρουσία στα πράγματα (πρ. βουλευτές, Μπίστης, Χειμωνάς). Είναι οι ίδιοι που λοιδορούν τα κινήματα, χλευάζουν τους πολίτες που αρνούνται να υποταχθούν στην πολιτική εξαθλίωσης, περιπαίζουν εκείνους που αρνούνται να παραμείνουν στο περιθώριο που τους οδήγησε επί χρόνια ο δικομματισμός και τιμωρεί η συγκυβέρνηση.
Η στροφή προς την ακροδεξιά εκφράστηκε πασιφανώς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ με το Κ. Χολέβα ως θεσμικό εκπρόσωπο της Εκκλησίας και τη Ν. Τζαβέλα εκ του ΛΑΟΣ. Και τούτο παράλληλα με την απομάκρυνση των μετριοπαθών στελεχών της (Γιαννάκου). Βέβαια αυτά σε συνδυασμό με την ηχηρή παρουσία στο Κοινοβούλιο των Βορίδη, Γεωργιάδη, Λαζαρίδη κλπ μόνο στροφή προς το κέντρο δε φανερώνουν.
Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ολοφάνερο ότι υπηρετούν την ακολουθούμενη πολιτική. Συντάσσονται με την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση. Ουσιαστικά προσφέρουν άλλοθι και υποστήριξη σε μία πολιτική που φέρνει την κοινωνία 30 χρόνια πίσω.
Στην ουσία θέτουν ως ενέχυρο τη δημοκρατία. Γιατί τούτοι υπερασπιζόμενοι τη συγκυβέρνηση για προσωπικές ή κομματικές επιδιώξεις κωφεύουν μπροστά στην καταπάτηση κάθε δημοκρατικής αξίας. Συντάσσονται δίπλα στον κρατικό αυταρχισμό (διοικητικό, φορολογικό, αστυνομοκρατία και καταστολή). Αποσιωπούν την εξυπηρέτηση των ελίτ σε βάρος κάθε δημοκρατικής κατάκτησης.
Στον αντίποδα, στο πλαίσιο ενός αστικοδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, στέκεται η λογική της υποψηφιότητας ανθρώπων που στέκονται τούτη τη δύσκολη εποχή δίπλα στο λαό. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ σημασία έχει η έκφραση των κινημάτων με ό,τι συμβολισμό έχουν για μία γενικότερη αντίληψη για την εξουσία και την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και των δημοκρατικών κατακτήσεων.
Πρόκειται για ανθρώπους που επιχειρούν να αποκαλύψουν όσα κρύβουν τα μίντια, που πολεμούν μέσα σε κινήματα, που τους προσφέρουν βήμα έκφρασης. Και εκεί είναι η ουσία όποιου κάτσει να δει αναλυτικά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και το συμβολισμό των προσώπων (ακόμα κι αν διαφωνούν με κάποια εξ αυτών).
Άνθρωποι των γραμμάτων και της ενημέρωσης δίπλα σε πρωτοπόρους κινηματικών διεργασιών και δράσεων και σε εκφραστές του αδούλωτου αγώνα με κόστος ζωής... Πρόσωπα που όχι απλά αντιδρούν στην πληβειοποίηση των πολιτών και την κλοπή/δωρεά της δημόσιας περιουσίας, αλλά μετέχουν στις κοινωνικές εξελίξεις με φιλολαϊκή πολιτική έκφραση.
Το διακύβευμα σήμερα δεν είναι απλά η πολιτική που θα ακολουθηθεί από την ΕΕ για την Ελλάδα. Άλλωστε, ο μικρός αριθμός της ελληνικής εκπροσώπησης μόνος του σαφώς και δε θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αντίθετα, όμως αναδεικνύεται η δυναμική των κινημάτων και η διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία, τη δημόσια περιουσία, την ενημέρωση, το συνδικαλισμό και την εξασφάλιση της Ποιότητας Ζωής και της Υγείας.

κατεβάστε ελεύθερα το πολιτικό δοκίμιο "η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης"
του Δήμου Χλωπτσιούδη από εδώ ή διαβάστε το online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)