Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία - Χάσμα Δύσης και Ρωσίας, μαίνεται ο διπλωματικός «πόλεμος


Στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας καταγράφηκαν σήμερα, Σάββατο, στην Κριμαία - Τηλεφωνικές επαφές του Μπ. Ομπάμα με ηγέτες της Δύσης - Χαμηλόβαθμη απευθείας συνομιλία Ρωσίας-Ουκρανίας - Πυρά δέχτηκαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ


Σάββατο 8/3 10.00 μ.μ.
Κέρι προς Λαβρόφ: Προσάρτηση της Κριμαίας θα κλείσει κάθε πόρτα στη διπλωματία (Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας)


Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Του έκανε ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις στην Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.
Οι εξελίξεις ως τις 9 το βράδυ:
Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός, ανέφεραν αξιωματούχοι της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τηλεφωνικές επαφές Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας και εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζουν να λάβουν, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, έπειτα από την επικοινωνία των κ.κ. Ολάντ και Ομπάμα.
Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Reuters: Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κινείται προς τη Συμφερόπολη
Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών κατευθύνθηκαν το Σάββατο σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, την οποία έχουν ντε φάκτο καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
Το κονβόι συνοδεύουν οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ασθενοφόρα και πετρελαιοφόρα οχήματα, μεταδίδει το πρακτορείο.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα μοναδικά στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι εκείνα που εδρεύουν στην περιοχή με τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ισχυρισμό τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «μυθεύματα του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν».
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι στην Κριμαία βρίσκονται 30.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000.
Πυρά και κατά παρατηρητών του ΟΑΣΕ
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.
Στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε εξάλλου το Σάββατο ο ΟΑΣΕ.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον. Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή. (πηγή: Ναυτεμπορική)
Οι εξελίξεις το πρωί:
Με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι επικοινώνησε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τον να μην προχωρήσει «σε βιαστικές και επικίνδυνες» κινήσεις με αφορμή την υπόθεση της Κριμαίας, κινήσεις που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ανάμειξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας «θα γίνουν μπούμερανγκ κατά των ίδιων των ΗΠΑ», ενώ δήλωσε πως ανοιχτή σε «ειλικρινή διάλογο» για την Ουκρανία  είναι η Μόσχα

Από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί εποικοδομητική λύση στο ζήτημα, λύση που θα είναι συμφέρουσα για τους λαούς της Ρωσίας, της Ουκρανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει: «Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες».
«Έληξε» το περιστατικό σε ουκρανική στρατιωτική βάση

Εν τω μεταξύ, αναίμακτα έληξε το περιστατικό που βρισκόταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα της Παρασκευής σε ουκρανική στρατιωτική βάση.

Ένοπλοι άνδρες, που πιστεύεται ότι ήταν Ρώσοι, εισέβαλαν και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατιωτική βάση στη Σεβαστούπολη -χωρίς ρίψη πυροβολισμών.

Ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι οι ένοπλοι δεν έριξαν την πύλη για να μπουν στη βάση ούτε φάνηκε να γίνει χρήση βίας.

Έξω από τη βάση είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος το οποίο φώναζε συνθήματα υπέρ των Ρώσων. Δύο δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάρουν φωτογραφίες δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με τον βρετανό ανταποκριτή.

Αργότερα, ένας ουκρανός αξιωματικός δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα ότι οι ένοπλοι αποχώρησαν.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην Κριμαία βρίσκονται περίπου 20.000 ρώσοι στρατιώτες. Το Κίεβο ανεβάζει τον αριθμό σε περίπου 30.000.
Συνομιλία Ομπάμα-Μέρκελ, «συντονισμένες θέσεις ΗΠΑ και ΕΕ»
«Τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά στην ουκρανική κρίση χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.
Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Ο Λευκός Οίκος προσθέτει πως «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία».
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία
Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι περίπου 20.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κριμαία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι εν λόγω πληροφορίες πιθανόν είναι ανακριβείς, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνείται ότι οι δυνάμεις που περιβάλλουν τα ουκρανικά στρατεύματα δρουν υπό τις διαταγές της Μόσχας, ενώ από την πλευρά τους οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
«Αυτός ο αριθμός είναι απλά μια εκτίμηση. Και όπως έχω πει, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αυτού του αριθμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η ουκρανική συνοριοφυλακή εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.
Ο Σέρχι Αστάκοφ, υποδιοικητής των συνοριακών φυλάκων, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία, εν συγκρίσει με τους 11.000 που ήταν μόνιμα τοποθετημένοι στη ρωσική βάση στη Σεβαστούπολή πριν από την κρίση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ιχόρ Τενιούκ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, εξήρε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που δεν επέτρεψαν να κλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε ο Κίρμπι. «(Ο Χέιγκελ) τόνισε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας», είπε ο Κίρμπι.
---------------------
Παρασκευή 7/3
Νωρίτερα:
- Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ.
Αναλυτικά οι διπλωματικές εξελίξεις:
Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. «Έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δούμα: Θα σεβαστούμε την επιλογή της Κριμαίας

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την "ιστορική επιλογή" της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που θα προτείνει στους ψηφοφόρους την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου. "Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. "Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", πρόσθεσε.
Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν χθες, Πέμπτη, την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της. Οι δρόμοι ανήκουν στους υποστηρικτές της Ρωσίας, στα πλήθη που φωνάζουν "Ρωσία! Ρωσία!" και υψώνουν τρίχρωμες ρωσικές σημαίες. Ωστόσο, για τη μερίδα του πληθυσμού που δηλώνει «υπερήφανη που ανήκει στην Ουκρανία», η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

Διπλωματική διελκυνστίνδα Ρωσίας - ΗΠΑ

Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον κ. Ομπάμα να υπογραμμίζει στον κ. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τιμοσένκο: Έτοιμοι να αντισταθούμε - Κλίτσκο: Σύγκλιση με την ΕΕ

Μερικές ώρες αφού ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ βρισκόταν στο κτίριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο μιλούσαν η Γιούλια Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι δύο ισχυρότεροι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την ουκρανικής προεδρία στις εκλογές του Μαΐου.
Στο Δουβλίνο, με αφορμή το συνέδριο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης επί καθεστώτος Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Κατά την παρουσία τους στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων αυτήν την στιγμή κομμάτων στο Κίεβο έδωσαν μεν εικόνα ενότητας στους φωτογραφικούς φακούς, αλλά ο διαφορετικός «αέρας» που έχουν τα δύο κόμματα δεν κρύφτηκαν: Η Τιμοσένκο, από το κόμμα της οποίας προέρχεται ο νυν πρωθυπουργός, θεωρείται μέρος του «πολιτικού σκηνικού» της Ουκρανίας -έστω και μέχρι πρότινος αποκλεισμένο- ενώ ο Κλίτσκο είχε εμφανιστεί στο Κίεβο ως «παράγοντας ανανέωσης». 
Η εμφάνιση της Τιμοσένκο ήταν εκείνη μίας πεπειραμένης πολιτικού που ήξερε να χρησιμοποιεί το βήμα συνεδρίων, ενώ ο Κλίτσκο -σε αντίθεση με την παρουσία του στο συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου- φάνηκε συγκριτικά πολύ πιο συνεσταλμένος και άβολος. 
Και οι δύο κατακεραύνωσαν για άλλη μία φορά την ρωσική παρουσία στην Κριμαία ως επέμβαση. Η Τιμοσένκο ζήτησε ισχυρή δράση της Δύσης μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το οποίο το χαρακτήρισε όχι μόνο παράνομο αλλά και δεύτερο στάδιο του «σχεδίου της Μόσχας» για προσάρτηση της Κριμαίας.
«Το να σταματήσουμε την ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε.
Ο Κλίτσκο, επίσης επιτιθέμενος στη ρωσική στάση, ανέπτυξε σχέδιο πέντε σημείων για την Ουκρανία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα την άμεση υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, η «άμεση έναρξη συζητήσεων» με το ΝΑΤΟ, η διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και η διενέργεια προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με απόλυτη διαφάνεια.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)