Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αντιδράσεις για το τελεσίγραφο στους «αιώνιους» φοιτητές

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας στους «λιμνάζοντες» φοιτητές για διαγραφή 180.000 φοιτητών που έχουν εισαχθεί πριν από το 2006 αν δεν πάρουν πτυχίο μέχρι τον Ιούνιο.




Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τις δηλώσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου και υποστηρίζουν ότι δεν επιβαρύνουν κανέναν: «Μετά το 6ο έτος δεν δικαιούμαστε τίποτα: ούτε φοιτητικό πάσο, ούτε μειωμένα εισιτήρια, ούτε συγγράμματα, ούτε σίτιση ή στέγαση. Το μόνο δικαίωμά μας είναι μια κόλλα χαρτί να εξεταζόμαστε. Αυτή είναι η επιβάρυνση;»
Να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι ζητάει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, με επιστολή του προς τον υπουργό εκφράζει την ανησυχία της Συγκλήτου για την επικείμενη εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει από τους υπάρχοντες νόμους για τα ΑΕΙ (4009/2011 της Διαμαντοπούλου και 4076/2012 του Αρβανιτόπουλου).
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητάει να προηγηθούν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα και δηλώνει ότι η αντιμετώπιση των ανενεργών φοιτητών πρέπει να γίνει ύστερα από εισήγηση των τμημάτων και των σχολών ξεχωριστά.
Διαφοροποιεί τη στάση του το Αριστοτέλειο
Με έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους φοιτητές που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους από εκείνους που ενδιαφέρονται μεν και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά για διάφορους λόγους καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και για τους οποίους υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση.
Επίσης, στην ανακοίνωση της Συγκλήτου επισημαίνεται ότι «το ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με το νόμο, ολοκληρώνεται με την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, οπότε μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαγραφή φοιτητών».
Α.Τζ.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δε θα διαγραφεί κανένας φοιτητής!

Η ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διαγραφές φοιτητών:
"Η προσπάθεια «εξυγίανσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζεται από τη μνημονιακή κυβέρνηση, όπως συνεχίζεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Ο «σφαγέας» της Παιδείας, ο κ.Αρβανιτόπουλος μετά την επιτυχημένη προσπάθειά του να θέσει εκτός πανεπιστημίων 1.349 εργαζόμενους, υποβαθμίζοντας έμπρακτα τη λειτουργία και το επίπεδο σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ, βρήκε τον επόμενο «εχθρό» των Πανεπιστημίων στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα όρια φοίτησης των αντιδραστικών νόμων Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου.
Οι νόμοι αυτοί, οι οποίοι έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ορίζουν τη διαγραφή φοιτητών που έχουν ξεπεράσει προκαθορισμένα όρια φοίτησης, δίχως να εξετάζουν τις συνθήκες (οικονομικές και άλλες) φοίτησης του κάθε λεγόμενου «αιώνιου» φοιτητή. Το επιχείρημα του κόστους στα πανεπιστήμια είναι προσχηματικό: οι φοιτητές αυτοί δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, καθώς δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε καμία φοιτητική παροχή. Κανείς δε λέει βέβαια ότι και οι υπόλοιποι φοιτητές στερούνται βασικών παροχών για σπουδάσουν επαρκώς και με αξιοπρέπεια: τα συγγράμματα περικόβονται, η σίτιση και ειδικά η στέγαση περιορίζονται, οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου αποδιαρθρώνονται, τα εργαστήρια αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσουν, πολλοί φοιτητές εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους.
Όμως για τον Υπουργό και την κυβέρνηση αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Το πρόβλημα είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές, αυτοί ευθύνονται για τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Εμείς όμως το δηλώνουμε ξεκάθαρα: δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση που έχει νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά κολλέγια και κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει την πελατεία τους μηδενίζοντας τις δαπάνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να συνεχίσει την πολιτική της αυτή, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων, μέσω ενός κοινωνικού αυτοματισμού που συνειδητά καλλιέργησε τόσα χρόνια γύρω από τους «αιώνιους».
Πολύ φοβόμαστε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα συναντήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια: 
Δε θα αφήσουμε να εγκαθιδρυθεί η νεοφιλελεύθερη λογική στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Δε θα αφήσουμε να υποβαθμιστούν οι σπουδές μας. 
Δε θα διαγραφεί κανένας φοιτητής."
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)