Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε η Βουλή της Κριμαίας, σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εν μέσω διπλωματικού πολέμου με τη Ρωσία (συνεχής ενημέρωση)

Νέα συνάντηση σήμερα και μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη - Το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Δημοψήφισμα στην Κριμαία για να το καθεστώς της επαρχίας και τη σχέση της με το Κίεβο στις 16/3 


Πέμπτη 6/3
23:05 Τη στιγμή που η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση και η Δύση καταγγέλλουν ως παράνομο το δημοψήφισμα προσάρτησης στη Ρωσία, η τοπική Βουλή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κόβει όλους τους δεσμούς με την Ουκρανία, δημιουργεί το δικό της στρατό και εθνικοποιεί όλες τις ουκρανικές κρατικές εταιρείες.
19:42 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.

19:41 Εντονότατες ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ λίγων ωρών.
 

19:40 Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, λόγω του αιτήματος που υπέβαλε το τελευταίο στη Ρωσία να ενταχθεί η Κριμαία στην επικράτειά της.«Πρόκειται για δημοψήφισμα - φάρσα, ένα έγκλημα το οποίο οργανώνουν οι ρωσικές δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Τουρτσίνοφ, αναφερόμενος στο σχετικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε στη χερσόνησο για τις 16 Μαρτίου.
19.07: Η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε τη Μόσχα με κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη βίζα αξιωματούχων του καθεστώτος Πούτιν και με «πάγωμα» λογιαριασμών στο έδαφος της Ε.Ε. εάν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.
19.05: Έκκληση τατάρου πολιτικού σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν. Ο πρώην επικεφαλής των μουσουλμάνων Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ έκανε έκκληση στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να διασφαλίσουν ότι η Κριμαία θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας. «Μην αφήσετε τους κριμαίους αδελφούς σας μόνους τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε σε συνέντευξή του
17.50: Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία νέων υπουργείων, τα οποία θα λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από το Κίεβο.Η κίνηση αφορά, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας.
17.45: Επαφές στο Κίεβο για στρατιωτική συνεργασία θα έχουν η μεταβατική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας και η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιάτσενιουκ.
17.35: Την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία.
17.15: Ο ηγέτης των φιλορωσικών διαδηλώσεων στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας Πάβελ Γκουμπάρεφ συνελήφθη στο διαμέρισμά του το απόγευμα της Πέμπτης.Δημοσιογράφοι του BBC έγιναν μάρτυρες της σύλληψης από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πριν από λίγα λεπτά.

17.03: Κρατικούς πομπούς εκπομπής τηλεοπτικού σήματος καταλαμβάνουν Ρώσοι και ένοπλοι στην Κριμαία. Αξιωματούχοι ουκρανικών μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι ένοπλοι, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, κατέλαβαν το κρατικό κέντρο διαχείρισης τηλεοπτικών πομπών στην Κριμαία.
16.37: Οι Γερμανοί πολιτικοί θα μποϊκοτάρουν τους Παραολυμπιακούς στο Σότσι.
16.20: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. «Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση και το αποκαλούμενο δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση. Γι' αυτό καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει όσους επιθυμούν το διαμελισμό της Ουκρανίας. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι συστατικό μέρος της Ουκρανίας», αναφέρει σε δήλωσή του.
16.18: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι από τις μέχρι στιγμής επαφές του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ουκρανικό.
16.15: Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε για την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να διεξάγει δημοψήφισμα, ότι είναι εντελώς παράνομη και "στερείται κάθε νομικής βάσης".
15.57: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία έγινε η αφορμή για το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα το Νοέμβριο, το συντομότερο δυνατό.
15.35: Έντονη διαφωνία των Τατάρων της Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ηγέτης της εθνικής μειονότητας των Τατάρων στην Κριμαία, επέκρινε έντονα τα μέλη του κριμαϊκού κοινοβουλίου για την απόφασή τους να καλέσουν σε δημοψήφισμα για ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία. 
15.16: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες σταθμεύουν στην Αυτόνομη Δημοκρατία είναι πλέον δυνάμεις «ξένου κράτους» και θα πρέπει ή να παραδοθούν ή να φύγουν.
14.56: Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και άτομα»  τα οποία είναι υπεύθυνα για «απειλές κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ανακοίνωσε προ ολίγου ο Λευκός Οίκος. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για ποιούς και πόσους πρόκειται, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι αφορά Ρώσους.
------------
Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχωρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης. Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.
Στις 16 Μαρτίου θα στηθούν οι κάλπες στην Κριμαία για να το καθεστώς της επαρχίας και τη σχέση της με το Κίεβο, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ. Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα γίνει  με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παράνομο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα τ το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Ήδη, η περιφερειακή Βουλή υπερψήφισε την Πέμπτη την προσάρτηση στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το RT. Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση που είχε ψηφίσει το Κοινοβούλιο του Κιέβου. Πιθανόν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η εξέταση του αιτήματος της Κριμαίας να ενσωματωθεί στη Ρωσία από πλευράς του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.
Embedded image permalink
Νωρίτερα:
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στην αναζήτηση μέσων για τη υποστήριξη της Ουκρανίας και απάντησης στην ρωσική "επίθεση" στην Κριμαία. Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 12.30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Στη συνέχεια, η Αγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν για "να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.
Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κριμαία και "εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για τις κατάφωρες παραβιάσεις από τη Ρωσία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας". Προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απαντήσει με ανακοίνωσή του στους ισχυρισμούς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος αρνήθηκε τη ρωσική ανάμειξη στην Κριμαία λέγοντας ότι οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή δεν είναι ρώσοι στρατιώτες, αλλά μέλη "ομάδων αυτοάμυνας" του ρωσόφωνου πληθυσμού που αισθάνεται ότι απειλείται από την νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στο Κίεβο.
(Reuters / Vasily Fedosenko)
Από το περιβάλλοον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τονιζόταν χθες ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών "η λογική που επικρατεί είναι αυτή της εξόδου από την κρίση και όχι της επιβολής κυρώσεων". "Καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν προβλέπεται", τόνισαν γαλλικές πηγές. Ωστόσο "η απειλή των κυρώσεων παραμένει και πρέπει να είναι αξιόπιστη". Εξάλλου, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει σύμπνοια ως προς την επιλογή των κυρώσεων. Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν εμφανισθεί πολύ διστακτικές να συμφωνήσουν στο μποϊκοτάζ των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στο Σότσι τον Ιούνιο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο Πούτιν και συζήτησαν "σενάρια" που θα επιτρέψουν την "εξομάλυνση" της κατάστασης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Στο Παρίσι, η απόπειρα οργάνωσης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέτυχε, ενώ έπειτα από τις οξείες λεκτικές ανταλλαγές των τελευταίων ημερών, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν χθες το βράδυ στη γαλλική πρωτεύουοσα να συνεχίσουν τον διάλογο.
Russian President Vladimir Putin (AFP Photo)
Αποφεύγοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά οι Ευρωπαίοι έχουν "καταδικάσει κατηγορηματικά" τις επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη "ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ειρηνική έξοδο από την κρίση". Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές περί τους 16.000 ρώσοι στρατιώτες, ανάμεσά τους 5.000 που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταλάβει την Κριμαία, έχοντας υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατηγικές θέσεις (πολεμικά πολοία, στρατόπεδα, κυβερνητικά κτίρια).
Σύμπτωμα της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία χθες αφού κρατήθηκε από ενόπλους στη Συμφερόπολη και δέχθηκε απειλές. "Ελπίζω ότι το περιστατικό αυτό θα υπενθυμίσει στον κόσμο σε ποιο σημείο η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στην Κριμαία", δήλωσε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίοση.
Εκτός της Κριμαίας, ένταση επικρατεί και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπου δύο διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες από φιλορώσους και υποστηρικτές της ενότητας της Ουκρανίας και κατέληξαν σε επεισόδια. Η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ και απομάκρυνε τους καταληψίες από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου υψώθηκε και πάλι η ουκρανική σημαία.
Απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, η ουκρανική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα για "επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας" εναντίον των επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της Κριμαίας, ανάμεσά τους ο νέος πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ, καθώς και κατά του Πάβελ Γκουμπάρεφ.

Η Κίνα συμφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς το ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές στη διένεξη με τη Ρωσία, αναφέρεται σε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος έπειτα από επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ukrainian military unit in the village of Perevalnoye outside Simferopol, March 4, 2014. (Reuters / David Mdzinarishvili)
--------------
Τετάρτη 5/3
22.30: Δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι - δείτε ζωντανά στο Al JazzeeraΟ υπ. Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ρωσία έκανε μια επιλογή, και εμείς είχαμε πει από την αρχή πως αυτή η επιλογή ήταν λάθος». Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Ρώμη, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε ελπίδες για απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας σήμερα.
Embedded image permalink
Λίγο νωρίτερα: Μπορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ να δήλωσε σήμερα, έπειτα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου», αλλά η αμερικανική διπλωματία τις διέψευσε κατηγορηματικά.

20:05 Αυτήν τη στιγμή γίνονται δύο παράλληλες διαδηλώσεις φιλορώσων και φιλοουκρανών στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Υπογραφές συγκεντρώνουν οι φιλορώσοι ακτιβιστές στο Ντόνετσκ με τις οποίες θα καλούν τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.
Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από πλευράς της Ρωσίας» και εξέφρασε την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)