Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Το Σαββατοκύριακο στο Σινέ Κεραμεικός: Ιδρύεται η νέα συνδικαλιστική παράταξη

15 & 16 Μαρτίου: Ιδρυτική Συνδιάσκεψη από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την συγκρότηση της Νέας Παράταξης, στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 61)
 Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της νέας Παράταξης των δυνάμεων του ριζοσπαστικού συνδικαλισμού με τη διεξαγωγή της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης το διήμερο 15-16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58, Αθήνα). 



Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την συγκρότηση της Νέας Παράταξης:
Η εικόνα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση της Νέας Παράταξης, από την προσυνδιασκεψιακή διαδικασία, μας οπλίζει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για τη συνέχεια και μας κάνει αισιόδοξους για το παρόν αλλά και για το μέλλον του εγχειρήματος.
Η μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στις προσυνδιασκεψιακές συνελεύσεις που διοργανώθηκαν σε όλους τους μεγάλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και σε πολλές πόλεις όλων των νομών της χώρας όχι μόνο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας για την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας μας αλλά αναδεικνύει και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων να παλέψουν για τη δημιουργία ενός μαζικού ταξικού πόλου που θα βάλει τη σφραγίδα του στην ίδια την πορεία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κινήματος. 
Εκκινώντας από αυτήν αφετηρία, ανοίγουμε την αυλαία των εργασιών της Ιδρυτικής μας Συνδιάσκεψης.
Σηκώνουμε μανίκια και θέτουμε τις βάσεις για μια μεγάλη ταξική, αγωνιστική, προγραμματική, πολιτική και αξιακή αντεπίθεση. Για μια αντεπίθεση ενότητας και προοπτικής.  
Ακολουθεί το πρόγραμμα των εργασιών του διημέρου κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιλεγεί και το όνομα της νέας παράταξης:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15-3-2014
1. Προσέλευση αντιπροσώπων-Παραλαβή Καρτών 12:30-13:30
2. Παρουσίαση Οργανωτικών Στοιχείων της Συνδιάσκεψης 13:30- 13:45
3. Προβολή VIDEO ΑΠΟ τους Εργατικούς Αγώνες 13:45-14:00
4. Εκλογή Προεδρείου- Εισήγηση 14:00-14:30
5. Χαιρετισμός Προσκαλεσμένων (Παρατηρητών) 15:00-15:30
6. Παρουσίαση Κανονισμού Λειτουργίας 14:30-15:00
7. Διάλειμμα 15:30-16:30
8. Ομιλίες 16:30-21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 16-3-2014
1. Ομιλίες 9:30-13:00
2. Ψήφιση Θέσεων και έγκριση απόφασης 13:00-13:30
3. Εκλογή Γενικού Συμβουλίου 13:30
 
Το κάλεσμα:
Εργαζόμενε, εργαζόμενη
Σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει βιώσει η εργατική τάξη της χώρας μας, μαζί και το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος για ανέξοδες διαπιστώσεις.
Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός του παρατηρητή και απλού σχολιαστή αυτών που γίνονται και θα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στην καταστροφή.
Υπάρχει και ο δρόμος της συμμετοχής, της παρέμβασης και της αγωνιστικής αντεπίθεσης. Είναι το μονοπάτι που αν και όχι χωρίς δυσκολίες μπορεί να μας οδηγήσει έξω από τα μνημόνια, μακριά από τις τρόικες. Είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη στο ξέφωτο της αξιοπρέπειας και το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε μια αναγεννητική προσπάθεια, ανασυγκρότησης του.
Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων, στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των πολιτικών λιτότητας δε παραιτούμεθα, δεν εγκλωβιζόμαστε στη θεωρία των ατομικών λύσεων σε βάρος της συλλογικής δράσης.
Αντίθετα: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΝΙΚΑΜΕ!
Συναγωνιστές από τα παλιά, παρόντες στις μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, μέλη από διαφορετικές παρατάξεις με διαφορετικές διαδρομές και προέλευση, που δοκιμάσαμε τις αντιστάσεις μας και τη στράτευση μας χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς ταλαντεύσεις στο στόχο της ανατροπής των πολιτικών λιτότητας τα τελευταία πέτρινα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ένα νέο εγχείρημα.
Κουβαλώντας μαζί μας, χωρίς να τα κρύβουμε, α)την ιδεολογική, πολιτική και συνδικαλιστική μας παράδοση, β)τις θέσεις και αρχές που πηγάζουν από τις ιστορικές αξίες του εργατικού κινήματος (την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ταξική πάλη), γ)την ανιδιοτελή δράση, δ)τη μετωπική σύγκρουση με κάθε μορφή συντεχνίας και παραγοντισμού ξεκινάμε. Στις 15-16 Μάρτη και εργαζόμαστε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για να εκπροσωπήσουμε το καθολικό αίτημα των εργαζομένων της επαναθεμελιώσης του συνδικαλιστικού κινήματος, για ένα κίνημα που θα μπορεί να δίνει και να κερδίζει μάχες.
Σ αυτό το ταξίδι χρειαζόμαστε και αναζητάμε α)τη φρεσκάδα και το όραμα χιλιάδων νέων εργαζομένων που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κρατούσαν μέχρι σήμερα έξω από τα συνδικάτα, β)την πείρα και το πείσμα ανθρώπων που μετά από πολλά ή περισσότερα χρόνια δουλειάς θέλουν να δουν τις αγωνίες και τους κόπους τους να εκπροσωπούνται και όχι να χρησιμοποιούνται, γ)τους συνδικαλιστές που έδωσαν και δίνουν με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία, με ανιδιοτέλεια, με απειλές, με δικαστικές διώξεις, τη μεγάλη μάχη για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές των μεγάλων εργατικών αγώνων, των συγκλονιστικών διαδηλώσεων, τη ριζοσπαστικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, στη Χαλυβουργία, στις Συγκοινωνίες, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα Εργοστάσια, στους ΟΤΑ, στις επιχειρήσεις με εργαζόμενους στην επισφάλεια.
Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων, στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των πολιτικών λιτότητας, στον κοινωνικό αυτοματισμό που προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό δημιουργούμε ένα αγωνιστικό, αυτόνομο και διεκδικητικό ρεύμα μέσα στο σ.κ, για τη δημιουργία μαζί με άλλες συλλογικότητες και δυνάμεις ενός μαζικού ταξικού πόλου που θα βάλει τη σφραγίδα του στην ίδια την πορεία την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κινήματος.
√ Λειτουργούμε ενιαία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
√ Επεξεργαζόμαστε ενιαία και συνολικά τα προβλήματα των διαφόρων τμημάτων της εργατικής τάξης κι απαντάμε πολιτικά, ταξικά και αγωνιστικά σε αυτά.
√ Συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ενότητα της δράσης του συνόλου των εργαζομένων.
√ Φτιάχνουμε τα σωματεία που χρειαζόμαστε.
 Κερδίζουμε τη δουλειά που δικαιούμαστε.
√ Κατακτούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.
Σε θέλουμε μαζί μας. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Μ.Ε.Σ.Α;
Μέτωπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση 
Ιδρυτική Συνδιάσκεψη: 15-16 Μάρτη (Σινέ Κεραμεικός / Κεραμεικού 61)
Πρωτοβουλία Συγκρότησης της Νέας Παράταξης
apnet.gr
Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό παράδειγμα 

Με τον Γιώργο Γαβρίλη, γνωστό και έμπειρο συνδικαλιστή, συζητάμε για την κατάσταση του εργατικού κινήματος σήμερα. Αφορμή για τη συνέντευξή μας είναι η πρωτοβουλία (στην οποία ο Γιώργος Γαβρίλης συμμετέχει) για τη δημιουργία μιας νέας ταξικής συνδικαλιστικής παράταξης που η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 15-16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός. 




Το πρώτο μας ερώτημα είναι γιατί η πολυαναμενόμενη «θερμή εργατική αντεπίθεση» δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σε αυτό μας απαντά ο Γιώργος Γαβρίλης:
«Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είχε τον απαραίτητο βαθμό ανθεκτικότητας, ήταν αποδυναμωμένο. Είχαμε μια ηγεσία που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε απορροφηθεί από τις δοξασίες του νεοφιλελευθερισμού. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ, είχαν, και έχουν, πολιτική αναφορά στα κόμματα που συμμετείχαν, και συμμετέχουν, στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Πρόσθετο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατική λειτουργία των συνδικάτων και η συντεχνιακή προσέγγιση, αναφέρομαι κυρίως στο δημόσιο τομέα».
Στο μέγα θέμα του διαχωρισμού των εργαζομένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς, σε ντόπιους και μετανάστες, σε μερικής και επισφαλούς απασχόλησης, μας λέει:
«Πρέπει να αποφύγουμε μια πρακτική κατακερματισμού και συντεχνιακής νοοτροπίας και λογικής. Πρέπει να συγκροτήσουμε μεγάλες συλλογικότητες με μεγάλο εύρος. Που να μπορούν να υποδεχθούν το σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας που μπορεί να έχουν. Στη βάση αυτής της λογικής και με μια νέα γενιά συνδικαλιστών, που είναι αποφασισμένοι να εκπροσωπήσουν τα νέα αιτήματα των εργαζομένων, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος».
Ο Γιώργος Γαβρίλης μας περιγράφει ακόμα τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει για τον συντονισμό των δράσεων των εργαζομένων από τα κάτω, πέρα από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας:
«Κρατάμε, ως πολύ καλά παραδείγματα, το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το συντονισμό δευτεροβάθμιων σωματείων πέρα από την ηγεσία των συνδικάτων σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Ακόμα, την αυτενέργεια και ευρηματικότητα πολιτών και εργαζομένων να συγκροτήσουν νέες συλλογικότητες νέα κινήματα πόλης, νέα κινήματα ανυπακοής. Όταν αυτές οι νέες συλλογικότητες συναντήθηκαν με το εργατικό κίνημα δημιούργησαν μια εκρηκτική δυναμική, δημιούργησαν νέους όρους αντίστασης και κοινωνικής διεργασίας.
Προφανώς ο Γιώργος Γαβρίλης αναφέρεται στο κίνημα των πλατειών και τα διάφορα κινήματα «Δεν Πληρώνω».  
Στην ερώτησή μας πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κοινωνική κρίση που επέφεραν τα μνημόνια -με πιο εμφανές, το πρόβλημα της ανεργίας- ο Γιώργος Γαβρίλης απαντά:
«Η ανεργία θα είναι ένα διαρκές φαινόμενο στα επόμενα χρόνια. Επομένως ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας των συνδικάτων δεν αρκεί σήμερα. Τα συνδικάτα σήμερα πρέπει να μετατραπούν σε έναν ισχυρό πυλώνα που θα διεκδικήσει να συνδιαμορφώσει, από θέσεις ταξικής αναφοράς, ένα πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην οποία θα μπορεί η κοινωνία και η χώρα να κινηθεί προς την ανασυγκρότησή της. Τα συνδικάτα σήμερα πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους για να επαναλειτουργήσουν εργοστάσια τα οποία εγκαταλείπονται και μέσω αυτής της διαδικασίας να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα στη ΒΙΟΜΕ. Ακόμα, πρέπει να ξαναδούμε τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Όσο για το νέο ήθος της υπό ίδρυση παράταξης ο Γιώργος Γαβρίλης μας λέει συνοπτικά:
«Εμείς θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό παράδειγμα από τα δεδομένα της μεταπολίτευσης και μετά. Ένα νέο συνδικαλιστικό υπόδειγμα. Θα πρέπει να επανασυνδεθούμε με τις μεγάλες αξίες του εργατικού κινήματος: την εθελοντική στράτευση και ανιδιοτέλεια, την αυταπάρνηση. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που διαπερνούν τη νέα παράταξη. Συγκροτούμε ένα ριζοσπαστικό, αντινεοφιλελεύθερο ρεύμα μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος που να είναι ικανό να ξεμπερδέψει με ότι θάμπωνε την προηγούμενη εικόνα του».
Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
left.gr
apnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)