Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το 93% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με Ρωσία - Δεν αναγνωρίζεται το δημοψήφισμα από ΗΠΑ, ΕΕ


Το 93% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία - Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του "παράνομου" και "αντισυνταγματικού" δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα 


Κυριακή 16/3
21.00 Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαιρέτισε την "ιστορική" απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
"Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία", έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Την ίδια στιγμή, Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές" τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.
"Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
"Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας", είπε.
20.25 Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα.

19.17 Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του "παράνομου" και "αντισυνταγματικού" δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα.
18.45 Σε ένα ακόμα παραλήρημά του ο Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, Δεξιός Τομέας, υποσχέθηκε πως θα καταστρέψει τους αγωγούς φυσικού αερίου με τους οποίους η Ρωσία προμηθεύει ενέργεια τη Δύση: «Πρέπει να απαγορεύσουμε στον εχθρό να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία βγάζει χρήματα μέσω των αγωγών μας προς τη Δύση. Υπόσχομαι ότι θα καταστρέψουμε αυτούς τους αγωγούς και θα στερήσουμε στον εχθρό μας αυτή την πηγή εισοδήματός. Ας καεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των κατακτητών! Ας τους αφήσουμε να πνιγούν στο αίμα τους όταν επιτίθενται στα ουκρανικά εδάφη. Ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάρος, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση.
11.00 "Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.
"Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή", τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. "Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα

Tο δημοψήφισμα της Κριμαίας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε ο Λαβρόφ στον Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα. Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.
«Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
***
Βέτο στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το δημοψήφισμα στην Κριμαία άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, η Κίνα απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση τη Μόσχα στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ, αλλά απορρίφθηκε καθώς αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Στο σχέδιο που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν "άνευ καμίας εγκυρότητας". Το κείμενο ήταν δε αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το βέτο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν "πραξικοπήματος" και ότι η Ρωσία "θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας".
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)