Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ανάφλεξη στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος ανακοίνωσε «εκεχειρία».26 νεκροί,1000 τραυματίες!

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει την επίτευξη «εκεχειρίας» μετά από συνομιλίες με την αντιπολίτευση - Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Κίεβου με δεκάδες νεκρούς σε συγκρούσεις αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών - Διπλωματική αρένα η Ουκρανία, δυναμώνουν οι φωνές για κυρώσεις από ΕΕ - Έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπ. Εξωτερικών την Πέμπτη. 


Τετάρτη 19/2: 

Ανακοίνωση εκεχειρίας αργά το βράδυ

23.30:   Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η προεδρία της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει την επίτευξη «εκεχειρίας» μετά από συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη ανακοίνωση αυτή κηρύσσει «εκεχειρία» και αναγγέλλει την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων. Η εκεχειρία θεωρείται αποτέλεσμα και των έντονων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ για κάποιας μορφής εκτόνωση των συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών. "Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι", δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Μπιλντ", της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.
"Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις", δήλωσε στη "Μπιλντ". Ο Γιανουκόβιτς κήρυξε αύριο, Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί) μέσα σε 24 ώρες στο Κίεβο. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Η έρευνα, η οποία έχει στόχο "ορισμένους πολιτικούς" που δεν κατονομάζονται, αφορά "παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

A trade union building is seen on fire in Independence Square in central Kiev February 19, 2014. (Reuters / Vasily Fedosenko)
(κτίριο στις φλόγες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου)

Πολύνεκρες οδομαχίες και διπλωματική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας

Το κέντρο του Κίεβου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και η Ουκρανία μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σύρραξη μετά από ακόμη μία νύχτα αίματος. Εικοσιέξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δέκα αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. "Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 14:00 στις Βρυξέλλες", τόνισε η εκπρόσωπος της Άστον. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον αυτών που ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπερβολικής βίας στην Ουκρανία. "Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να συμφωνήσουν επειγόντως οι χώρες μέλη σε στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπέρμετρης βίας", τόνισε ο Μπαρόζο.
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών. Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τη Ρωσία που κάνει λόγο για υποκίνηση των ταραχών από τη Δϋση. Διαβάστε αναλυτικά για τη διπλωματική αντιπαράθεση με φόντο την αναζωπύρωση στο Κίεβο.

Anti-government rioters take cover behind a temporary barricade during clashes with riot police at Independence Square in Kiev February 18, 2014. (Reuters / Vasily Fedosenko)
(αντικυβερνητικός διαδηλωτής σε οδόφραγμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου)
Πανοραμική άποψη από το φλεγόμενο πεδίο μάχης του Κιέβου:
Ενημέρωση ως το πρωί της Τετάρτης:

Ακόμη καίγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 25, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο.


Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη». Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση. 
Kiev, February 18, 2014. (AFP Photo / Genya Savilov)

Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης


Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.
              
(φωτογραφίες απο rt.com, Reuters, CNN)
-------------------------------------------    
Τρίτη 18/2

Τουλάχιστον 14 οι νεκροί (διαδηλωτές και αστυνομικοί) - Στον Γιανούκοβιτς ο Κλίτσκο

01.00:  Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της επαγγελματικής πυγμαχίας. «Ο Κλίτσκο πήγε στην οδό Μπάνκοβα (όπου είναι η προεδρία). Πήγε να συναντήσει τον Γιανουκόβιτς» έγραψε η Οξάνα Ζινόβιεβα στο Twitter.
---
Η ιστοσελίδα Russia Today ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 18 (7 αστυνομικοί και 11 διαδηλωτές) στην τελευταία σχετική ενημέρωση (1.00 μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη), επικαλούμενη τοπικούς αξιωματούχους.
Embedded image permalink
Φωτ. μέσω Twitter, μεσάνυχτα στο Κίεβο
---
Εν τω μεταξύ εκτός της πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκηση και στο αρχηγείο της αστυνομίας επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην γειτονική πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο του περιφερειακού αρχηγείου της αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.
Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.
23.30 (ώρα Ελλάδας):  Δεκατέσσερις άνθρωποι (7 πολίτες και 6 αστυνομικοί) έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.
Ζωντανή μετάδοση των εξελίξεων στην Ουκρανία από το  Κανάλι Russia Today (δείτε την επίσης ζωντανή μετάδοση από το Κανάλι 5 της χώρας ή από το Espreso TV που φαίνεται να έχει πλάνα μέσα από την κατασκήνωση των διαδηλωτών)
Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.
Τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας τυλίγεται στις φλόγες από επίθεση με μολότοφ από διαδηλωτές - σκηνές πολέμου στους δρόμους του Κιέβου (το βίντεο ανέβηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο youtube)
Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. (πηγή: ΑΠΕ)
Εως τις 22.30 (ώρα Ελλάδας): 3 νεκρούς αστυνομικούς αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ - Ταςς, 185 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις, 3 εκ των οποίων νοσηλεύονται 89.
Ο ηγέτης του  «Πατρίδα» (Fatherland- κόμμα της αντιπολίτευσης), Αρσένι Γιάτσενιουκ, ζήτησε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ανακωχή ως το πρωί, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ιτάρ Ταςς . Η έκκληση του Γιάτσενιουκ απευθύνθηκε από το Maidan εν μέσω συγκρούσεων οπλισμένων διαδηλωτών και αστυνομικών.
AP video still
ΕΙκόνα νωρίτερα από το Associated Press (πηγή: rt.com)
20:40
Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το χώρο του καταυλισμού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομική επέμβαση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας έρχεται στον απόηχο δριμύτατων οδομαχιών που συγκλόνισαν το Κίεβο νωρίτερα την Τρίτη, οδηγώντας στο θάνατο εννέα ανθρώπων
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης, αλλά και η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπατκιβτσίνα, η οποία σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί (μέχρι εκείνη την ώρα) των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα σήμερα, η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)