Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ!

Πέντε νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κίεβο - «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να σταματήσει αυτή η βία», δήλωσε ο Γιανούκοβιτς. Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή διαμεσολάβηση. 


Για ζωντανή μετάδοση από το Κίεβο  πατήστε εδώ.
Σάββατο 25/1
Τελευταία ενημέρωση:

Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή διαμεσολάβηση

_________________________________
Νωρίτερα:

Παρασκευή 24/1:
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε σήμερα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται και την τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων κατά την έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το κοινοβούλιο της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβα νωρίτερα το υπουργείο Γεωργίας και ύψωσαν  νέο οδόφραγμα στο κέντρο του Κιέβου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση (διαβάστε σχετικά παρακάτω). Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) επέδραμαν τη νύκτα κατά του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, 100 μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.
January 24, 2014.(Reuters / David Mdzinarishvili)
Την ίδια στιγμή, ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, 35 ετών, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, Automaïdan, το οποίο έχει οργανώσει πολλές θεαματικές διαμαρτυρίες μπροστά από την εξοχική κατοικία του Γιανουκόβιτς, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσαν σύντροφοί του. Η σύζυγος του Μπουλάτοφ ανέφερε χθες το βράδυ την εξαφάνισή του στην αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με το πρακτορείο Iντερφάξ.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων που συνεχίζονται, διαδηλωτές έφταξαν με οδοφράγματα κεντρική αρτηρία στη δυτική Ουκρανία:
January 24, 2014.(Reuters / David Mdzinarishvili)

Άκαρπες συνομιλίες

«Το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές », τόνισε ο Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησής του. «Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας τους να μην υπάρξει αιματοχυσία. «Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δεν θα σκοτωθούν άνθρωποι ... Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», δήλωσε ο πρώην πυγμάχος που πλέον ηγείται της αντιπολίτευσης στη Ουκρανία. Καθώς οι όροι της κυβέρνησης δεν έγιναν δεκτοί, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με εκκλήσεις ένθεν κακείθεν για αυτοσυγκράτηση.
Protesters throw stones towards riot police in Kiev January 23, 2014.(Reuters / Vasily Fedosenko )
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να καλέσει τον ουκρανό πρέσβη στο Παρίσι «για να δείξει την καταδίκη της Γαλλίας» στις βίαιες συγκρούσεις. Την Πέμπτη, οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο Διαδίκτυο στο οποίο μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εικονίζονται να κακομεταχειρίζονται έναν γυμνό άνδρα σε εξωτερικό χώρο μέσα στο χιόνι (δείτε παρακάτω το βίντεο).
January 24, 2014.(Reuters / Gleb Garanich)      
Τελευταία ενημέρωση, αργά το βράδυ της Πέμπτης:
Μετά τη νέα, διάρκειας τεσσάρων ωρών, συνάντηση  μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας υπέρ της ΕΕ, (των Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, Αρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα και Ολέγ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα), ο Ολέγ Τιάγκνιμπο ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός ως το πρωί. Η συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, θα συνεχίσουμε μέχρι ο πρόεδρος να παραιτηθεί δήλωσε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Βιτάλι Κλίτσκο (πηγή: rt.com). Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ασκήσει πιέσεις να βρει μια «ειρηνική λύση».
Πλάνο της πλατείας του Κιέβου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών:
Screenshot from RT video
Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη σήμερα μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο Διαδίκτυο στο οποίο μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εικονίζονται να κακομεταχειρίζονται έναν γυμνό άνδρα σε εξωτερικό χώρο μέσα στο χιόνι: 
Η αντιπολίτευση δεν σταματά να καταγγέλει επεισόδια αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την άγρια καταστολή μιας κινητοποίησης  των φοιτητών στις 30 Νοεμβρίου. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο περί κακοποίησης διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, όπως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στο Κίεβο, τα οποία είχαν απολογισμό 5 νεκρούς. 
Reuters / Gleb Garanich, AFP Photo / Yuriy Kirnichny
Εν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο να διευκολύνει τον "διάλογο και την εξεύρεση πολιτικής λύσης". "Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς θα επιτρέψει μια βιώσιμη λύση. Οι πόρτες του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές", τόνισε σε ανακοίνωσή της η Άστον. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε "σοκαρισμένος" από τη βία και τους θανάτους διαδηλωτών, προειδοποιώντας την ουκρανική κυβέρνηση για της "συνέπειες" που θα έχουν τα γεγονότα αυτά στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών, καθώς πολλοί ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουκρανία.
Πέμπτη 23/1:

Όπως αναφέρει η γαλλική «Liberation», oι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται αυτή την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της αντιπαράθεσης και σκληραίνουν τους τόνους. «Ο Γιανουκόβιτς δεν είναι πια πρόεδρος, είναι ένας δολοφόνος», λέει ο Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγός του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο που λέγεται Batkyvshyna (Πατρίδα). Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την υπερψήφιση νόμων που περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, της διαδήλωσης, της συνάθροισης. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να κάνει διάλογο ούτε να δεχθεί κριτική», λέει η Τετιάνα Μαζούρ, διευθύντρια του ουκρανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι καιρός να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή τη βίαιη καταστολή, γράφει ο Φρανσουά Σερζάν. 
Ενώ μαίνονται για πέμπτη ημέρα οι συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα (δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες παρακάτω), ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιανούκοβιττς προειδοποίησε για ανάληψη δράσεων από την ΕΕ σε περίπτωση που δε διευθετηθεί άμεσα η σύγκρουση.
Kiev on January 23, 2014 (Reuters / Gleb Garanich)
Αν οι δύο πρώτοι μήνες της εξέγερσης ήταν σε γενικές γραμμές μη βίαιοι, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πλέον τους μαχητές της οδού Χρουτσέβσκοχο. Οι τελευταίοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε μια ομάδα νεαρών ακροδεξιών, την Pravyi Sektor (Δεξιός Τομέας), που επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον των αστυνομικών. 
January 23, 2014. (Reuters / David Mdzinarishvili)
Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσαν  ηγέτες της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι πλέον θα περάσουν στην επίθεση. "Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, αύριο θα περάσουμε στην επίθεση", σημείωσε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. 
January 22, 2014. (AFP Photo / Anatolii Boiko)
Και σήμερα, διαδηλωτές και αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, με ένα οδόφραγμα από τις φλόγες καιόμενων ελαστικών να τους χωρίζει, στον τόπο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων.
January 22, 2014 (AFP Photo / Anatolii Boiko)
Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.
January 22, 2014 ( AFP Photo / Yuriy Kirnichny)
Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο του Κιέβου:
Google map
Τετάρτη 22/1:
Πέντε ακτιβιστές έχουν χάσει τη ζωή τους και 300 έχουν τραυματιστεί την Τετάρτη στο Κίεβο, σε μία ημέρα σκληρών και βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανέφερε το ιατρικό επιτελείο του αντιπολιτευτικού κινήματος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος πως οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς «δεν είχαν αποτέλεσμα», σημειώνοντας πως «θα περάσουμε στην επίθεση» (αναλυτικά)
Μετά τις συνεχιζόμενες άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ της ΕΕ και αστυνομίας, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από τις σφαίρες της αστυνομίας στο Κίεβο, την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής (τα ουκρανικά berkut) πραγματοποιούσαν έφοδο τα ξημερώματα εναντίον των διαδηλωτών που ήταν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, στο κέντρο της πόλης. Οι ιατρικές υπηρεσίες που έχουν συγκροτηθεί από την αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι ακόμη τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους
A pro-European protester holds a pneumatic gun during clashes with Ukrainian riot police in Kiev January 22, 2014. (Reuters/Vasily Fedosenko)
Σήμερα, Τετάρτη, συνεχίζονται οι άγριες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών για να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που απαντόυν με βόμβες μολότοφ. Πληροφορίες του rt.com αναφέρουν ότι η αστυνομία κάνει χρήση αντλιών νερού παρά τις πολικές θερμοκρασίες (που φτάνουν τους -11 βαθμούς κελσίου)
Βίντεο και φωτογραφίες από την... «εμπόλεμη ζώνη» του Κιέβου:
Still from www.ustream.tv
Interior Ministry members take cover behind shields as pro-European protesters erect a barricade during a rally in Kiev January 22, 2014. (Reuters/Gleb Garanich )
Και σήμερα, Τετάρτη, καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής ωμότητας εναντίον μεμονωμένων διαδηλωτών. Παράλληλα, εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ενώ γίνονται αναφορές για επιθέσεις νεοναζί διαδηλωτών εναντίον εβραίων.
Pro-European protesters take cover behind a burnt bus during clashes with riot police in Kiev January 22, 2014. (Reuters/Vasily Fedosenko)
Pro-European protesters throw stones during clashes with riot police in Kiev January 22, 2014 (Reuters/Gleb Garanich)
Pro-European protesters take cover behind a burnt bus during clashes with riot police in Kiev January 22, 2014. (Reuters/Vasily Fedosenko)
Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας έρχεται μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ απείλησε με προσφυγή στη βία τους "προβοκάτορες" Ο Αζάροφ δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι οι "τρομοκράτες" απειλούν τη ζωή των απλών πολιτών στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οι "εγκληματικές" ενέργειες των διαδηλωτών θα τιμωρηθούν. Αψηφώντας τις απειλές του, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ τη νύκτα κατά των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ακόμα και αυτοσχέδιους καταπέλτες εναντίον των δυνάμεων καταστολής:
Οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ βρίσκονται στους δρόμους για αρκετές εβδομάδες, εξοργισμένοι από την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να ακυρώσει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί αυτής να δεχθεί οικονομική ενίσχυση από τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι βρίσκονται «εκτός ελέγχου» και ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν θέση.
People stand on a barricade during clashing break of the opposition and the police in Kiev on January 21, 2014.  (AFP Photo/Sergei Supinsky)
Ο πρόεδρος Β. Γιανούκοβιτς τόνισε ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά οι συνομιλόιες δεν έχουν προχωρήσει και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης,  Β. Κλίτσκο επέστρεψε στα οδοφράγματα, όπου θυμίζουμε ότι «ψεκάστηκε» με πυροσβεστήρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής:
 Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί στις τελευταίες συμπλοκές στο κέντρο του Κιέβου, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκαν από χθες, Τρίτη, οι νόμοι που καθιστούν αυστηρότερες τις κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών, καθώς δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου «Γκόλος Ουκράινι» (Η φωνή της Ουκρανίας). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιβολή μέχρι και φυλάκισης 5 ετών σε διαδηλωτές.
Pro-European protesters take cover during clashes with Ukrainian riot police in Kiev January 22, 2014. REUTERS-Vasily Fedosenko
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)