Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Anti-government protesters stand at a road block in Kiev on January 26, 2014 (AFP Photo / Aris Messinis)Η ουκρανική αντιπολίτευση έκανε έκκληση την Κυριακή για την διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε κίνηση - ματ προτείνοντας στους ηγέτες αυτής να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώραςΔεν απορρίπτουμε την πρόταση, αλλά και δεν τη δεχόμαστε», δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενγιουκηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δηλώσεις του.
Τα σχόλια αυτά έκανε ο Γιάτσενγιουκ εν μέσω ενός νέου κύματος βίας. Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Συνεδριακό Κέντρο κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Kyiv Post. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πρώην Μουσείο Λένιν:
An anti-government protester prepares to throw a molotov cocktail towards riot police as he tries to enter the "Ukrainian house" where riot police were located during a rally in Kiev January 26, 2014. (Reuters/David Mdzinarishvili)
Και σήμερα, Κυριακή 26/1, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στα οδοφράγματα του Κιέβου: 
Anti-government protesters stand at a road block in Kiev on January 26, 2014 (AFP Photo / Aris Messinis)
Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον Γιάτσενγιουκ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αντίστοιχα. Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση λέγοντας στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απέλθει από την εξουσία ο Γιανουκόβιτς. Ο Γιάτσενγιουκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας –αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά δεν πιστεύουμε ούτε μία λέξη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία», είπε. Ο Γιάτσενγιουκ ζήτησε επίσης την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
 Ukrainian Prime Minister Nikolai Azarov and Ukrainian President Viktor Yanukovych (RIA Novosti/Grigoriy Vasilenko)
(ο πρωθυπουργός Ν. Αζάροφ δίπλα στον πρόεδρο Β. Γιανούκοβιτς)
Οι βίαιες αναταραχές ξέσπασαν το Νοέμβριο, εξαιτίας της απόφασης του Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια σύναψη συμφωνίας για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της δημιουργίας στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Είπε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση». «Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση», είπε ο βαν Ρομπάι.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου