Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Φουντώνει η οργή στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις της NSA - Από το 2002 παρακολουθείται το κινητό της Μέρκελ

Οι νέες αποκαλύψεις για την κατασκοπευτική δράση της NSA επισκίασαν την ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Ενώ στην Ουάσινγκτον αμερικανοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αντισυνταγματική δράση της NSA, ευρωπαϊκά κράτη διατυπώνουν την οργή τους μετά τις νέες αποκαλύψεις.

Οι παρακολουθήσεις φέρνουν ψυχρό άνεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να βρίσκονται υπό πίεση. Το Βερολίνο αγανακτεί με την αναφορά πως το κινητό της Μέρκελ μπορεί να παρακολουθείτο ήδη από το 2002 (πολύ πριν γίνει καγκελάριος),



 και δεν μοιάζει να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα· το Παρίσι επιδιώκει κοινή πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο με τις ΗΠΑ μετά τις αναφορές για το «τζίνι» που άκουγε διπλωμάτες· η Ισπανία καλεί τον αμερικανό πρέσβη για διευκρινίσεις· η Ιταλία ανησυχεί όχι μόνο από τις αναφορές πως ένας από τους «σταθμούς παρακολουθήσεων» ήταν στη Ρώμη, αλλά και από αναφορές ότι η ομόλογη της NSA στη Βρετανία στόχευε και ιταλικές επιχειρήσεις.

Την Κυριακή, η οργή είναι πιο απτή στο Βερολίνο: Η χώρα αναρωτιέται εάν ο Μπαράκ Ομπάμα ήξερε ή δεν ήξερε ότι το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ ήταν υπό παρακολούθηση -την ώρα που, επισήμως, και η ίδια η παρακολούθηση δεν θεωρείται επιβεβαιωμένη. Ενώ η Ουάσινγκτον αρνείται ότι συνέβη κάτι τέτοιο, η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει σε υψηλούς τόνους τις αναφορές πάντοτε με την επιφύλαξη «εφόσον ευσταθούν».

Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν την Κυριακή ότι στην τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ-Ομπάμα την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι εάν γνώριζε ότι το κινητό της Μέρκελ ήταν υπό παρακολούθηση θα το είχε σταματήσει. Το ίδιο διαμήνυσε, σύμφωνα με τους New York Times, και η Σούζαν Ράις (σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου) γερμανό αξιωματούχο.

Ωστόσο, η Bild επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της NSA και υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα γνώριζε και είχε δώσει «σιωπηλή συγκατάθεση» να συνεχιστεί η παρακολούθηση των επικοινωνιών της Μέρκελ. «Ποια είναι αυτή η γυναίκα;» ρώτησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ομπάμα το 2010 τον Κιθ Αλεξάντερ της NSA -για να πάρει, σε απάντηση, φάκελο που θα του έλυνε όλες τις απορίες, όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Το κλίμα που επικρατεί έδωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, που ουσιαστικά απείλησε ακόμη και με δικαστικές κινήσεις. «Οι παρακολούθησεις είναι παράνομη πράξη και όταν διαπράττονται, οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγούνται προ των ευθυνών τους» είπε.

Οι νέες αναφορές του Spiegel πως οι παρακολουθήσεις γίνονταν, όπως υποστηρίζεται βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω Σνόουντεν, από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας εντείνουν ακόμη περισσότερο την οργή.

Η καγκελάριος, αν ευσταθεί το δημοσίευμα, ήταν θύμα παρακολούθησης από το κέντρο του Βερολίνου, δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου και μερικά βήματα από το Μπούντεσταγκ και την καγκελαρία -από το κτίριο της πρεσβείας εκείνης στο Βερολίνο που έχει την πιο περίοπτη θέση στην πόλη, ως σύμβολο της σημασίας των σχέσεων των δύο χωρών.

Στo κτίριο της πρεσβείας στο Βερολίνο υποστηρίζεται ότι βρισκόταν ένας από τους συνολικά 80 «σταθμούς παρακολουθήσεων» στη Γηραιά Ήπειρο. Άλλος ένας βρισκόταν στη Ρώμη, υποστηρίζεται -θέτοντας και την ιταλική κυβέρνηση τουλάχιστον σε αμηχανία απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Για την Ιταλία όμως, το πρόβλημα έχει και άλλες«απολήξεις». Σύμφωνα με το L'Espresso, που επίσης επικαλείται έγγραφα του Σνόουντεν, η Ιταλία ενέπιπτε στην αρμοδιότητα της βρετανικής GCHQ, της ομόλογης της NSA στη Βρετανία.

Η βρετανική υπηρεσία μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, δεν περιοριζόταν μόνο σε παρακολουθήσεις ανάλογες εκείνης της NSA αλλά και σε δράσεις που στόχευαν «στην ισχύ της βρετανικής οικονομίας». Η αναφορά ερμηνεύεται στη Ρώμη ως κατασκοπεία σε βάρος ιταλικών επιχειρήσεων.

Πηγή: tovima.gr
- See more at: http://left.gr/news/foyntonei-i-orgi-stin-eyropi-gia-tis-parakoloythiseis-tis-nsa-apo-2002-parakoloytheitai-kinito#sthash.1MIz0kaV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)