Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Σκάνδαλο υποβρυχίων: ΝΔ εναντίον... ΝΔ για να υπερασπιστεί τον Ευ. Βενιζέλο;

Ο Γ. Μιχελάκης το 2012, ο Θεοφ. Λεονταρίδης το 2010 κατακεραύνωναν τον Ευ. Βενιζέλο για τη σύμβαση των υποβρυχίων. Τι θα πράξει η ΝΔ τώρα που το θέμα θα τεθεί ξανά μετά την κατάθεση πρότασης για σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αντιμέτωπη με τις κατηγορηματικές δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της, εκ των οποίων ένα τώρα χρηματίζει υπουργός Εσωτερικών, θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία την ώρα της συζήτησης της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση κατασκευής υποβρυχίων από τα Ναυπηγεία Σκαμαραγκά το 2010. Ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη σχετική συζήτηση θα φανεί και αν η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της, και νυν υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Η δήλωση Μιχελάκη το 2012

Τον περσινό Απρίλιο, λοιπόν, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος τότε της Νέας Δημοκρατίας και νυν υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων:

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
»Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να φανεί ανακόλουθη σε όσα δήλωνε το στέλεχος της, θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά σαφή ερωτήματα:


• Τι θα πράξει η ΝΔ σε ό,τι αφορά την πρόταση εξεταστική επιτροπή που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση,  για την οποία πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

• Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;

«Χωρίς να βάζει ένα ευρώ, ο "επενδυτής" εισπράττει 350 εκατ. ευρώ»

Για τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο πλήρωσαν 2,5 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια, τα οποία ωστόσο στερούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή 1.200 απολυμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται στο δρόμο.
 Το ελληνικό δημόσιο με το νόμο που ψηφίστηκε χάνει αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ο υποτιθέμενος επενδυτής χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ εισπράττει 350 εκατ. ευρώ και κρατά ενέχυρο μέσα στα ελληνικά Ναυπηγεία 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια.

Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για «οσμή σκανδάλου»

Ήδη από το 2010, ας προσθέσουμε, ο τότε τομεάρχης της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωνε: «Η τροποποίηση της σύμβασης και η απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατά 800 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας»
Δεδομένων των καταγγελιών Μιχελάκη το 2012 αλλά και της στάσης της Νέας Δημοκρατίας το 2010  - όταν υπεγράφη η αναθεώρηση της επαχθούς σύμβασης - , η οποία ως κόμμα τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε σαφέστατες αιχμές, όπως η παραπάνω του τότε τομεάρχη της σε θέματα Άμυνας για «οσμή σκανδάλου», μπορεί να υποθέσει κανείς με ευκολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει «κάλυψη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να διατηρήσει τις εύθραυστες πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες.
- See more at: http://left.gr/news/skandalo-ypovryhion-nd-enantion-nd-gia-na-yperaspistei-ton-ey-venizelo#sthash.Y58P9ee0.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου