Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

"Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση"

Η ανοιχτή συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τραπεζών ΣΥΡΙΖΑ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τραπεζών ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση (στις 23/10/2013 στην ΕΣΗΕΑ) με θέμα τις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθώς και με το πόσο έχει στοιχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών στο ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία. Στη συζήτηση υπήρξε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.



Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η κατάσταση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα και οι προτάσεις για μια «ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση». Ταυτόχρονα ακούστηκαν στη συζήτηση οι πρώτες σκέψεις - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση οι εισηγητές ήταν:

Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει αναλυτικά πώς η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, πέντε χρόνισα μετά, εξακολουθεί να ταλανίζει τον καπιταλιστικό κόσμο με δύο βασικούς τρόπους: α) τράπεζες-«ζόμπι» που δεν επιβιώνουν παρά από τον κρατικό κορβανά και β) χρηματοπιστωτική ασφυξία, μιας και ο πακτωλός χρημάτων που δόθηκε στις τράπεζες δεν επιστρέφει στην «πραγματική οικονομία».

Η Κερασίνα Ραυτοπούλου, μέλος της γραμματείας τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και συντονίστρια του χρηματοπιστωτικού τομέα παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ενώ το ποσοστό των ιδιωτικών χρεών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι χαμηλό στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., εν τούτοις, παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (τα «κόκκινα δάνεια») στην ευρωζώνη.  Τα δάνεια αυτά ξεπερνούν το 30% (!), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%.

Ο Γιάννης Αναστασίου, μέλος της γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, περιέγραψε την κατάσταση των εργαζομένων και τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στα εργασιακά δικαιώματα. Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων στις τράπεζες φτάνουν μέχρι το 30%, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Αναστασίου. Περιγράφει ακόμα την απροθυμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να διεξαγάγει απεργιακούς αγώνες την ίδια στιγμή που καταργούνται εργατικά δικαιώματα δεκαετιών και ενισχύεται το «διευθυντικό δικαίωμα».

Φωτογραφίες - Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας











- See more at: http://left.gr/news/oi-trapezes-meta-tin-anakefalaiopoiisi-miloyn-oi-giannis-milios-kerasina-raytopoyloy-kai#sthash.cuMxcx2j.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)