Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά: Η θεωρία των άκρων απέναντι στην ιστορία

Φωτογραφία - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η «Εποχή» και το «Red Notebook» διοργάνωσαν (Πέμπτη 24/10/2013) εκδήλωση με θέμα την άνοδο του Μεταξά στην εξουσία, το αντιφασιστικό ΟΧΙ και το σημερινό πολιτικό στοίχημα της αναθεώρησης της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Στην εκδήλωση μίλησαν:


Μενέλαος Χαραλαμπίδης (ιστορικός). Βασικός πυρήνας της εισήγησής του ήταν ότι στη διάρκεια του μεσοπολέμου, τόσο οι Κεντρώες δυνάμεις (βενιζελικοί) όσο και η Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα - Γ. Κονδύλης) συμφώνησαν και παρέδωσαν την κυβέρνηση στον μετέπειτα δικτάτορα Μεταξά.
Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός). Περιγράφει τα πραγματικά στρατιωτικά δεδομένα του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Ότι, δηλαδή, στην αρχή του πολέμου τόσο ο Μεταξάς όσο και η ηγεσία του στρατού πίστευαν ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε λίγο και ότι η νίκη των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων θα ήταν δεδομένη. Παρ’ όλα αυτά, ο ηρωικός αγώνας των απλών φαντάρων, και των κατώτερων αξιωματικών άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Και η νίκη επί των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων (παρά τη μετέπειτα κατοχή από την εισβολή των γερμανών ναζί) αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για να δημιουργηθεί το κλίμα που επέτρεψε να αναπτυχθεί η αντίσταση του ΕΑΜ.
Τέλος, η Θεανώ Φωτίου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), παρουσιάζει μια συνολική θεωρητική προσέγγιση της «θεωρίας των δυο άκρων».
Την όλη διαδικασία συντόνισε η Λίνα Θεοδώρου (από την ομάδα του Red Notebook).

Δείτε τα σχετικά βίντεο:- See more at: http://left.gr/news/ta-nai-kai-ta-ohi-toy-ioanni-metaxa-i-theoria-ton-akron-apenanti-stin-istoria#sthash.9EyUSD0J.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου