Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τζέιμι Ντάιμον: Ο ελληνοαμερικανός κερδοσκόπος έκλεισε για 10 δισ. ευρώ τη μεγαλύτερη συμφωνία για πρόστιμο

Του Αργύρη Παναγόπουλου
H JP Morgan συμφώνησε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να καταβάλλει 13 δισ. δολάρια, περίπου 10 δισ. ευρώ, για να αποφύγει δίκη για το ρόλο της στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου. Σε ανάλογη συμφωνία οδηγείται και η Bank of America. Διασφαλίζοντας προνομιακή ασυδοσία για τα οικονομικά τους εγκλήματα.

Με βάση τη συμφωνία θα διευθετηθούν οι προσφυγές στις οποίες έχει προχωρήσει η FHFA, η κανονιστική αρχή για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ που κατηγορεί την JPMorgan ότι εξαπάτησε τους δύο δημόσιους κολοσσούς στεγαστικών δανείων



 Fannie Mae και Freddie Mac πουλώντας τους "τοξικά" τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου subprime πριν από την κρίση, ενώ θα διευθετηθούν επίσης και οι προσφυγές τις οποίες έχει ασκήσει η δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η Bank of America αναμένεται να κλείσει ανάλογη συμφωνία με την καταβολή προστίμου τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων για τις παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων ομολόγων κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, ο ελληνικής καταγωγής και πλέον καλοπληρωμένος Αμερικανός τραπεζίτης. Ο Ντάιμον έχει μια μακρά εμπειρία σε κάθε λογής κερδοσκοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι ετήσιες αποδοχές του να φθάσουν στα 23 εκατ. δολάρια το φορολογικό έτος 2011, χωρίς να υπολογιστούν όλες του οι προμήθειες και τα μπόνους.

Πίσω όμως από την έκρηξη της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και την τιτλοποίησή τους κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της ανθρωπότητας, που στηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Fed Άλαν Γκρίνσπαν.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε στην έκρηξη της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικές οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο. Στην Ευρώπη η κατάρρευση των subprime άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή με την αποκαλούμενη κρίση χρέους! Την πτώχευση δηλαδή της Ελλάδας. Μια αρκετά σε όλους μας γνωστή ιστορία.

Επιστρέφοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντάιμον αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές της διαπλοκής και αδιαφάνειας που οδήγησε στην έκρηξη της κερδοσκοπικής φούσκας, αφού είχε φροντίζει να εξαπατήσει επενδυτές και εταιρείες να τοποθετηθούν στα τοξικά τιτλοποιημένα ομόλογα των στεγαστικών δανείων.

Ο παππούς του Ντάιμον ήταν τραπεζίτης στην Αθήνα και ο πατέρας, ο Θεόδωρος, χρηματιστής στην Shearson. Ποια ήταν η Shearson; Η εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο Lehman Brothers! Συμπτώσεις; O πατέρας του έφθασε πάντως μέχρι τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της American Express. Η μητέρα του λέγεται Θέμις.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στο Harvard ο Ντάιμον άρχισε να εργάζεται στην... Goldman Sachs. Για να περάσει στη Citigroup και να καταλήξει διευθύνων σύμβουλος της First Chicago Corp. και αργότερα της Bank One, της πέμπτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας το 2000. Όταν την εξαγόρασε η JP Morgan το 2004 ο Ντάιμον αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο και λειτουργικό διευθυντή της νέας εταιρείας. Μέσα σε μια διετία ο Ντάιμον ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντας συμβούλου, το 2005, και του προέδρου, το 2006.

Από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, δηλαδή της Fed της Νέας Υόρκης, θέση που διασφάλισε σαν διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, προσχώρησε στη "διάσωση" της επενδυτικής τράπεζας Bear Steams για 55 δισ. δολάρια.

Έτσι o ταχυδακτυλουργός Ντάιμον κατάφερε να μετατρέψει τη JP Morgan στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα στη διαχείριση παγίων στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση και χρηματιστηριακή αξία και το μεγαλύτερο χορηγό πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ!

Τα "θαύματα" του Ντάιμον όμως οδήγησαν την JP Morgan να πάρει 25 δισ. δολάρια το 2008 από το Ταμείο TARP, που είχαν δημιουργήσει ο Μπους και ο Πόλσον, άλλο χαϊδεμένο παιδί της Goldman Sachs, εξαιτίας της έκθεσης της JP Morgan στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου subprime.

Με την αλλαγή του κατοίκου στο Λευκό Οίκο ο Ντάιμον ανακάλυψε ότι ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ στη Wall αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι θα αναλάμβανε την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Με την εξαγορά της Washington Mutual, του υπό πτώχευση κολοσσού στεγαστικής πίστης, η JP Morgan μετατράπηκε στο μεγαλύτερο τραπεζικό κολοσσό. Γεγονός που εξαναγκάζει και το Λευκό Οίκο να συμπεριφερθεί ανάλογα.

Τον Απρίλιο του 2012 ήρθαν όμως στην επιφάνεια ζημιές 6,2 δισ. δολαρίων από την αγορά παραγώγων προϊόντων, όπως αποκαλούνται όλα τα κερδοσκοπικά προϊόντα που εφευρέθηκαν τα τελευταία χρόνια για να τροφοδοτούν την χρηματοοικονομική φούσκα.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)