Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τουρκία: Νέο κύμα αστυνομικής καταστολής

Μια σύνοψη των γεγονότων των τελευταίων ημερών, από τη σημερινή Εποχή


Με ένα καλοκαίρι να μεσολαβεί, που εξασθένισε το κίνημα του Πάρκου Γκεζί, που ξεσήκωσε την Τουρκία, η κυβέρνηση ξεκίνησε να παίρνει την εκδίκησή της από όσους το υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο. Εφημερίδες και επιχειρήσεις (όπως μαγαζιά που άνοιγαν τις πόρτες τους σε διαδηλωτές) δέχονται τώρα εξονυχιστικούς ελέγχους από το κράτος, πληρώνοντας μεγάλα πρόστιμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πανεπιστήμιο O.D.T.U. στην Άγκυρα με καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποίησες δέχτηκε επίσης κυρώσεις.



Ο δήμαρχος της Άγκυρας (από το κυβερνών κόμμα) χάραξε τη νέα λεωφόρο της πόλης, έτσι ώστε να χωρίζει το πανεπιστήμιο στα δύο, καταστρέφοντας το ιστορικό του δάσος. Όταν στις 6 Σεπτεμβρίου, το ίδρυμα αντιτάχθηκε στην εκκίνηση των εργασιών, η αστυνομία επιτέθηκε χτυπώντας τους φοιτητές. Τις επόμενες μέρες υπήρξαν διαδηλώσεις υποστήριξης στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στις 9 του μήνα ένας φοιτητής πέφτει νεκρός στην Αντιόχεια από ρίψη δακρυγόνου. Η αστυνομία και η κυβέρνηση αρνήθηκαν τη δολοφονία, λέγοντας ότι ο νέος έπεσε από το μπαλκόνι (!) και προσπάθησαν να αποκρύψουν το περιστατικό, με τη βοήθεια βέβαια των καθεστωτικών μέσων. Την επόμενη μέρα καλέστηκε διαδήλωση στην Ταξίμ.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει όλη την πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους, με συνέπεια ο κόσμος να μαζεύεται στα γύρω σοκάκια. Η καταστολή ήταν και πάλι μεγάλη, με τις συλλήψεις να ξεπερνούν τις είκοσι. Όπου συγκεντρώνονταν κόσμος οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβαιναν με χημικά και ξυλοδαρμούς. Ήταν η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί ήταν τόσο καλά οργανωμένοι, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα με χρωματιστές σφαίρες, έτσι ώστε να «μαρκάρουν» τους διαδηλωτές, συλλαμβάνοντάς τους στη συνέχεια.

Η αγριότητα αυτή έχει προκαλέσει νέο κύμα κινητοποιήσεων, ακόμα και στην ασιατική πλευρά της πόλης (μέρος που δεν ήταν συνηθισμένο σε τέτοια γεγονότα), η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν ότι το κίνημα του Πάρκου Γκεζί όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά έχει ενεργοποιήσει για τα καλά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και αυτό δυσκολεύει πραγματικά την κυβέρνηση Ερντογάν.


Έμμυ Καρίμαλη, Ντορούκ Ακτάν

Πηγή: Εποχή, 15/9/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)