Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η λιτότητα διαλύει την Ευρώπη: 146 εκατομμύρια φτωχοί έως το 2025


Έως και 25 εκατομμύρια περισσότεροι ευρωπαίοι (όσοι ο πληθυσμός Αυστρίας και Ολλανδίας αθροιστικά) θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της φτώχειας αν δεν ανακοπούν οι πολιτικές της λιτότητας προειδοποιεί η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας «Oxfam» - οι φτωχοί της γηραιάς ηπείρου θα φτάσουν τα 146 εκατομμύριαΤον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας κρούει η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, προβλέποντας ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης) θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025. Όπως επισημαίνεται, θα χρειαστούν 25 χρόνια για να επιστρέψει το επίπεδο ζωής στα πριν την κρίση δεδομένα.

Στην έκθεσή της η Oxfam σημειώνει πάντως πως με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η Ε.Ε. έχει (αναγκαστικά) χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας,  παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.
Ζητεί ωστόσο να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, τα λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων και η άδικη φορολογία παγιδεύουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε ένα κύκλο φτώχειας, που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές», δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam, Νατάλια Αλόνσο.


Photo of a rally.


H έκθεση της Oxfam

«Το κύμα της οικονομικής λιτότητας που έχει σαρώσει την Ευρώπη απειλεί να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες ζημιές στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης», δήλωσε από την πλευρά του ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Η Νατάλια Αλόνσο κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Λιθουανία, να αλλάξουν πορεία.
«Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να προασπιστούν ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που θα επενδύει στους ανθρώπους, θα ενισχύει τη δημοκρατία και θα επιδιώκει τη δίκαιη φορολογία», τόνισε. «Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας και της εκπαίδευσης, φορολογώντας τους πλουσιότερους και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Εδώ, σε pdf, το «πραγματικό κόστος της λιτότητας και της ανισότητας στην Ευρώπη».


Πηγές: oxfam.org, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου