Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Tα «κόκκινα δάνεια» στα ύψη, ασπιρίνες με «ρυθμίσεις» ετοιμάζουν οι τράπεζες

Με προγράμματα ρυθμίσεων δανείων που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών, επιχειρούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τις ίδιες, αλλά και για εκατομμύρια νοικοκυριά.Η αξία των δανείων αυτών φθάνει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Γι΄ αυτό και οι τράπεζες, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά και με την τρόικα, ξεκινούν προγράμματα μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, με στόχο να μειωθεί το ύψος των δόσεων εξόφλησης των δανείων αυτών, να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ανασχεθεί η εξαιρετικά δυσμενής αυτή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ via enikos.grΠαραθέτουμε και το σχετικό γράφημα, με τη σημείωση πως πραγματική ελάφρυνση συνιστά μόνο η μείωση επιτοκίου. Η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής συνιστά απλώς παράταση της «σκλαβιάς» των νοικοκυριών και συνεπάγεται πρόσθετα οφέλη για τις τράπεζες, από τους τόκους αλλά και την «έξοδο» των δανείων από την κατηγορία των «κόκκινων» που τις  διευκολύνει να παρουσιάζουν «υγιή εικόνα χαρτοφυλακίου»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου