Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:«Εκτενή συνεργασία» Microsoft- NSA αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιεύει ο Guardian

Εντουαρντ Σνόουντεν: Οι ΗΠΑ κάνουν εκστρατεία για να μην βρω άσυλοΓια «εκστρατεία» με σκοπό να μην μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά του να βρει άσυλο στο εξωτερικό κατηγορεί ο Eντουαρντ Σνόουντεν την αμερικανική κυβέρνηση, σε επιστολή του που απευθύνει στη Human Rights Watch και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. 

Ο νεαρός τεχνικός παραμένει παγιδευμένος στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας. Το απόγευμα της Παρασκευής, θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως επιβεβαίωσε.

Στόχος της συνάντησης, όπως ανέφερε στην επιστολή, είναι να συζητηθούν «μέτρα για την προώθηση της υπόθεσής μου». Ο Σνόουντεν προσπαθεί να διαφύγει σε χώρα όπου δεν θα κινδυνεύει με έκδοση στις ΗΠΑ, οι οποίες των διώκουν ποινικά μετά από τις αποκαλύψεις για την NSA. 

Σε mail που έστειλε επίσης στο Reuters, ο Σνόουντεν είπε ότι η συνάντηση της Παρασκευής δεν θα είναι ανοικτή στα ΜΜΕ, αλλά ο ίδιος σκοπεύει αργότερα να μιλήσει στους ανταποκριτές.


Στενή συνεργασία της Μicrosoft  με την NSA

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία από έγγραφα που παρέδωσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν και φέρονται να δείχνουν το εύρος των παρακολουθήσεων των διαδικτυακών επικοινωνιών από την αμερικανική NSA, δημοσιεύει ο Guardian. Η υπηρεσία φέρεται να είχε πρόσβαση μέχρι στην κωδικοποίηση της Microsoft για mail και επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ συνεργαζόταν συστηματικά με το FBI και τη CIA. 

«Τηρούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις» αντιδρά η εταιρεία, οι επιχειρήσεις γίνονται «υπό αυστηρή δικαστική εποπτεία» απαντά από την πλευρά της η NSA. 

Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση δείχνουν το εύρος του διαβόητου προγράμματος PRISM της αμερικανικής υπηρεσίας. 

Βάσει των εγγράφων, ο Guardian υποστηρίζει πως η Microsoft είχε βοηθήσει την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφηση των συνομιλιών και των επικοινωνιών χρηστών (σε mail ή σε συνομιλίες chat) στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στο Skype. 

Η υπηρεσία είχε επίσης στοιχεία για να «αντιμετωπίζει» εφαρμογές των υπηρεσιών mail που έδιναν τη δυνατότητα παραγωγής εικονικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων ενώ το υλικό που συνέλεγε η NSA ήταν συστηματικά στη διάθεση του FBI και της CIA -καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα από το έγγραφα, το πρόγραμμα PRISM «είναι ομαδικό άθλημα».

Αντιδρώντας, η Microsoft ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η αναβάθμιση προϊόντων «δεν μας απαλλάσσει από την υποχρεώσει να τηρούμε τρέχοντα ή μελλοντικά νόμιμα αιτήματα».

Η εταιρεία επανέλαβε πως η παράδοση στοιχείων γίνεται «μόνο ως απάντηση σε κυβερνητικά αιτήματα και σε συμμόρφωση μόνο με διαταγές για συγκεκριμένους λογαριασμούς ή ταυτοποιήσεις». 

«Υπάρχουν πλευρές αυτής της συζήτησης τις οποίες θα θέλαμε να μπορούμε να συζητήσουμε πιο ελεύθερα» τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως «για αυτό και τασσόμαστε υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας που θα βοηθήσουν τον καθένα να καταλάβει και να εξετάσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)