Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Συνελήφθη στον Παναμά ο πρώην επικεφαλής ομάδας της CIA που έχει καταδικαστεί για την απαγωγή ενός ιμάμη στο Μιλάνο

Ο πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου ιμάμη στην Ιταλία το 2003, συνελήφθη στον Παναμά, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι υπέγραψε ένα αίτημα για την προσωρινή κράτηση του Μπομπ Σέλντον Λέιντι, του αποκαλούμενου και "Μίστερ Μπομπ", από τις αρχές του Παναμά.

Οι ιταλικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να ζητήσουν την έκδοση του Λέιντι στην Ιταλία.


Ο Λέιντι θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Άμπου Όμαρ, το 2003. Ο ιμάμης, στον οποίο οι ιταλικές αρχές είχαν χορηγήσει πολιτικό άσυλο, υποστηρίζει ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου υπέστη βασανιστήρια.

Τον Δεκέμβριο του 2010 το Εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε ερήμην σε ποινές από 7 έως 9 χρόνια κάθειρξης 23 πράκτορες. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον "Μίστερ Μπομπ" που σήμερα είναι 59 ετών.

Ο Άμπου Όμαρ ή Οσάμα Χάσαν Νασρ όπως είναι το πραγματικό όνομά του, απήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2003 ενώ βρισκόταν σε ένα δρόμο του Μιλάνου κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης της Sismi (ιταλική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών) και της CIA και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι βασανίστηκε στη φυλακή όπου τον κρατούσαν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ιταλικά δικαστήρια επιδίκασαν τελικά 1 εκατομμύριο για τον ίδιο τον Αμπου Όμαρ και 500.00 ευρώ για τη σύζυγό του.

Οι υπεύθυνοι των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών αρχικά είχαν απαλλαγεί από τα δικαστήρια αλλά με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα ξαναδικαστούν για την υπόθεση αυτή.


Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου