Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Τριήμερο για τη Δημοκρατία στο προαύλιο της ΕΡΤ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ Τριήμερο για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ,

 ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 & οι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ :

 39 χρόνια μετά  ο αγώνας κατά του Μαύρου στην ΕΡΤ είναι αγώνας για τη Δημοκρατία. 
21 Απριλίου 1967: Η Χούντα των Συνταγματαρχών έριξε μαύρο στη Δημοκρατία

11  Ιουνίου 2013 .   Η κυβέρνηση Σαμαρά  αποφάσισε και διέταξε  να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ.Η απάντηση σε όσους κουρελιάζουν το Σύνταγμα, τα κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, σε όσους καταπατούν τους νόμους, για τον ελληνικό λαό, ήταν πάντα μία : Αντίσταση και κοινοί Αγώνες

 Σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, στο Ραδιομέγαρο:

Θα πραγματοποιηθεί  προβολή της ΤΑΙΝΙΑΣ  του Παντελή Βούλγαρη «ΠΕΤΡΙΝΑ  ΧΡΟΝΙΑ» και συζήτηση με τη συμμετοχή του δημιουργού:

20.30  ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ για τα «πέτρινα χρόνια» της ελληνικής ιστορίας.--- Παντελής  Βούλγαρης ( σκηνοθέτης ταινίας «Πέτρινα Χρόνια»)

--- Μπάμπης Γκολέμας ( ο αληθινός «πρωταγωνιστής» της ταινίας Πέτρινα Χρόνια αφού  ήταν αφιερωμένη στην ζωή του)

--- Νίκος Μανιός (Γιατρός-πρώην Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τότε φοιτητής και μέλος  της Οργάνωσης «ΚΙΝΗΜΑ 20ης Οκτώβρη», φυλακισμένος  στον Κορυδαλλό)

--- Αντώνης Λιάκος ( καθηγητής Ιστορίας, τότε  φοιτητής Φιλοσοφικής  στην Θεσσαλονίκη, μέλος της Οργάνωσης «ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ», 4 χρόνια στις φυλακές  Αίγινας , Κορυδαλλού , και Γεντί Κουλέ)

--- Δημήτρης Παπαχρήστος ( μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου)

--- Πέτρος Κωνσταντίνου (Συντονιστής Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και στον Φασισμό)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ : Ντένια Σαρακίνη ( δημοσιογράφος  ΝΕΤ)22.00  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  του Παντελή Βούλγαρη «ΠΕΤΡΙΝΑ  ΧΡΟΝΙΑ»ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Στα πλαίσια  του 3ημερου, στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ -ΕΣΑ στις 20.30,  διοργανώνεται η  ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

 Θα συμμετέχει   αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα χαιρετήσει  η συνάδελφος   δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Αγλαΐα  Κυρίτση, εκ μέρους  των εργαζομένων στην ΕΡΤ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ  ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ:

Ο αγώνας για τη δημοκρατία,  την ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι παγκόσμιος!

19.30:  Εκδήλωση αλληλεγγύης στο προαύλιο της ΕΡΤ για τους Τούρκους και Κούρδους Πολιτικούς πρόσφυγες

 Διοργανώνει : η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδισταν 

Η απαγωγή και παράδοση στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά αποτέλεσε μια μείζονα παραβίαση του Συντάγματος, των νόμων, και των ατομικών δικαιωμάτων. Επρόκειτο για μια κοινή επιχείρηση ελληνικών, τουρκικών και αμερικανικών υπηρεσιών, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας. Σήμερα, μια σειρά άλλων αγωνιστών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν απειλούνται με παράδοση στην Τουρκία. Με στόχο την ενημέρωση για την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων, και θέλοντας να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν οργανώνει  αυτή την ανοιχτή εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ καθώς και πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.21.30 προβολή  ντοκιμαντέρ  αφιερωμένο στην Μέλινα Μερκούρη, διάρκεια 13΄

 Πρόκειται για ένα πορτραίτο της Μελίνας των αγώνων, το οποίο βασίστηκε σε υλικό αρχείου και είναι παραγωγή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Αφετηρία και στόχος της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ ήταν ο εμπλουτισμός της εκδήλωσης για την "Ημέρα του ΗΘοποιού" το 2010 στο Ηρώδειο, η οποία ήταν αφιερωμένη  στη Μελίνα Μερκούρη.

Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Σακελλαρίου και η μουσική, εκτός των τραγουδιών που ερμηνεύει η Μελίνα, είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.21.45 προβολή του  ντοκιμαντέρ «ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ», διάρκεια 110΄

 «Σφίγγω ήσυχα, πονετικά, ένα σβώλο κρητικό χώμα στη φούχτα μου, το κρατούσα το χώμα ετούτο πάντα μαζί μου, σε όλες μου τις περιπλάνησες, και στις μεγάλες μου αγωνίες το'σφιγγα μέσα στη φούχτα μου κι έπαιρνα δύναμη, δύναμη μεγάλη, σαν να'σφιγγα το χέρι φίλου αγαπημένου.» γράφει ο Ν. Καζαντζάκης.

 Το ντοκιμαντέρ πιστό στη σκέψη του, αποτελεί μια ποιητική ματιά  μέσα  από  αναμνήσεις, διηγήσεις   και  αρχειακό υλικό, τονίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας καθώς και την ανάγκη του να εκφραστεί μέσα από αυτήν δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς, παρά τις  αντιξοότητες, τις  δυσκολίες, τα λιγοστά μέσα αλλά την περισσή ανθρωπιά  μιας δύσκολης  περιόδου, της μετά τον εμφύλιο  εποχής!

 Κείμενα : Κατερίνα Σχινά  Αφήγηση : Κώστας Τσάκωνας

 Σκηνοθεσία-Σενάριο :Άγγελος Σταθόπουλος«ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

 ΜΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ! KAMMIA ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΑΜΕΝΟ!

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου