Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Αλγερία: Ο στρατός σκότωσε τέσσερις ισλαμιστές

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού της Αλγερίας σκότωσαν τέσσερις ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένων δύο υπαρχηγών του επικεφαλής της λεγόμενης αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), δήλωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η έφοδος των ειδικών δυνάμεων έγινε το βράδυ χθες Παρασκευή στην Μπουίρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, και κατά την διάρκειά της ανακτήθηκε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που πιθανόν καταβλήθηκε για να απελευθερωθούν δυτικοί όμηροι, σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Κατασχέσαμε επίσης ένα μεγάλο ποσό σε ευρώ, πιθανόν από τα λύτρα που κατέβαλαν δυτικές κυβερνήσεις στην ΑΚΙΜ κατά την διάρκεια ομηριών», ανέφερε η πηγή αυτή.

Υπολογίζεται ότι η ΑΚΙΜ έχει συγκεντρώσει 120 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που καταβλήθηκαν ως λύτρα για να απελευθερωθούν δυτικοί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας.

Η οργάνωση επικεντρώνει την δραστηριότητά της στο Σαχέλ, στη βόρεια Αφρική, αλλά είναι επίσης ενεργή στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου» στην Αλγερία, ανάμεσα στις πόλεις Μπουίρα, Μπουμέρντ και Τίζι Ούζου, περίπου 100 χλμ. από το Αλγέρι.

Κατά την ίδια πηγή, τα δύο στελέχη της οργάνωσης που σκοτώθηκαν ήταν ο Αμπού Ουάλιντ Τουχάμι, επικεφαλής των επικοινωνιών της ΑΚΙΜ, και ο Άγιαντ Αμπού Άμπντελ Ραχμάν, συντονιστής των ενεργειών της ΑΚΙΜ σε διάφορες περιοχές.

Ο Τουχάμι, 36 ετών, φέρεται ότι είχε ενταχθεί στην οργάνωση το 2002 και ότι είχε στενή σχέση με τον ηγέτη της Αμπντελμαλίκ Ντρούκντελ, σύμφωνα με έναν αναλυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο Άμπντελ Ραχμάν είχε ενταχθεί στην οργάνωση το 1999, σύμφωνα με την πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας.

Η ΑΚΙΜ επιβεβαίωσε το θάνατο δύο άλλων ανώτερων στελεχών της νωρίτερα φέτος στο Μάλι, όπου η Γαλλία εξαπέλυσε μια στρατιωτική εκστρατεία για να σταματήσει μια επίθεση ισλαμιστών συνδεδεμένων με την αλ Κάιντα και να δώσει τέλος στον έλεγχο από αυτούς του μεγαλύτερου τμήματος του βορρά της αφρικανικής χώρας.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζάιντ, βετεράνος του λεγόμενου ιερού πολέμου των ισλαμιστών, ήταν επίσης έμπιστος του Ντρούκντελ. Το άλλο στέλεχος της ΑΚΙΜ που σκοτώθηκε ήταν ένας διοικητής ανταρτών, ο Αμπντάλα αλ Τσινγκουέτι, σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.



Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)