Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Βενεζουέλα: Η μπολιβαριανή επανάσταση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

του Ηλία Μυλωνά
Οι πρώτες, μετά την οδυνηρή απώλεια του Ούγκο Τσάβες, εκλογές στη Βενεζουέλα, ανέδειξαν νέο πρόεδρο της χώρας το διάδοχο που ο ίδιος υπέδειξε, τον Νίκολας Μαδούρο, με μικρή διαφορά από τον αντίπαλο του Ενρίκε Καπρίλες, ένα πλούσιο γαικτήμονα. Το ποσοστό που κατέγραψε στις εκλογές ήταν περίπου 50,60% έναντι 49,40% του αντιπάλου του (διαφορά περίπου 230.000 ψήφων στα 15 εκατ. ψηφίσαντες). 



Οι εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της αντιπολίτευσης (επιθέσεις και δολοφονίες οπαδών του Μπολιβαριανού Κινήματος, εμπρησμοί σε γραφεία του κόμματος, τραυματισμοί δημοσιογράφων τηλεοπτικών συνεργείων κλπ) και τα οποία δείχνουν ότι η αντίδραση έχει σηκώσει σοβαρά κεφάλι. Η αντιπολίτευση εξαπολύει κατηγορίες για νοθεία και αρνείται να δεχτεί ως νόμιμο το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης την οποία  θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο άμεσο μέλλον.Οι εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της αντιπολίτευσης (επιθέσεις και δολοφονίες οπαδών του Μπολιβαριανού Κινήματος, εμπρησμοί σε γραφεία του κόμματος, τραυματισμοί δημοσιογράφων τηλεοπτικών συνεργείων κλπ) και τα οποία δείχνουν ότι η αντίδραση έχει σηκώσει σοβαρά κεφάλι. Η αντιπολίτευση εξαπολύει κατηγορίες για νοθεία και αρνείται να δεχτεί ως νόμιμο το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης την οποία  θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο άμεσο μέλλον.Αν και δεν προχώρησε σε ριζικά σοσιαλιστικά μέτρα, μπόρεσε να κατευθύνει ένα μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων, κυρίως από την εθνικοποιημένη πετρελαϊκή βιομηχανία, σε κοινωφελείς σκοπούς. Από την άλλη όμως επέτρεψε την ύπαρξη της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι μεγαλοκτηματίες του έκαναν ανοιχτό σαμποτάζ ή κήρυσσαν συχνά λοκ-άουτ. Σε αυτή την προσπάθεια βεβαίως ο Ούγκο Τσάβες είχε δίπλα του το τεράστιο κίνημα των εργατών, των φτωχών αγροτών και όλων των κατώτερων λαίκών στρωμάτων που τον στήριξαν σε όλες τις φάσεις της διακυβέρνησης του.


Η αντίδραση μιλά πλέον για μια διχασμένη χώρα, παρά το τεράστιο έργο και τις σημαντικότατες αλλαγές που πραγματοποίησε ο Ούγκο Τσάβες σε αυτή. Σε ένα τόπο που μαστιζόταν από την πιο φοβερή φτώχια κατάφερε να πεινούν ελάχιστοι, να μειώσει τον αναφαλβητισμό, να φτιάξει Κέντρα Υγείας ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και γενικότερα να δώσει μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα λαό που δυστυχούσε. 
περιοδικό Κόκκινο, τεύχος 55
.kokkino.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)